Tomáš Pojar: Myslím, že dojde k vojenské operaci v Sýrii

Vojenská akce v Sýrii je zřejmě na spadnutí a prezident Miloš Zeman se po setkání s českými velvyslanci vyjádřil, že by bylo užitečné, kdyby se Česká republika zapojila do mise OSN na Golanských výšinách. Jak na tento nápad reaguje velvyslanec České republiky v Izraeli Tomáš Pojar? I na to se v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu ptal moderátor Martin Veselovský.

„České angažmá je vítané. Máme několik vojáků na Sinajském poloostrově a o rozšíření mise se také jedná. Nic nebrání tomu, aby vojáci začali sloužit,“ vysvětluje Tomáš Pojar s tím, že otázkou zůstávají pouze parametry mise.

Klid na Golanských výšinách, tedy na hranici mezi Sýrií a Izraelem, je podle Tomáše Pojara v zájmu celého světa. Situace na této hranici je podle něj ovlivněna zejména syrskou občanskou válkou.

Čtěte také

„Syrská strana je pod kontrolou syrského režimu. A hranice je v tuto chvíli neklidnější, než byla v minulosti,“ popisuje. „Osobně si myslím, že dojde k omezené vojenské operaci,“ dodává k možné reakci ze strany západních států na údajný útok chemickými zbraněmi.

O jakou operaci podle něj půjde? Bude Liga arabských států spolupracovat se západními zeměmi? Jak by se mohla situace v Sýrii dál vyvíjet? Také nad těmito tématy se zamyslel Tomáš Pojar.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Pojarem si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio