Tomáš Prouza: Evropská unie je pro lidi nesrozumitelná tím, jak řada věcí dlouho trvá

Digitalizace české státní správy za ostatními zeměmi dost zaostává. Podle žebříčku, který k digitalizaci sestavuje OSN, jsme předposlední ze zemí Evropské unie, pokud jde o tzv. eGovernment. Celosvětově jsme na 53. místě, přitom v roce 2008 jsme byli 28.

„Tady se v oblasti IT zakázek vytvořil takový podivný pocit, že jakákoliv zakázka je apriori špatná, podvodná, korupční. I proto řada ministerstev, ale třeba i řada měst a obcí přestala zadávat IT zakázky, protože se bály toho, co se může stát,“ říká Tomáš Prouza a dodává, že dalším důvodem bylo, že se nejednalo o prioritu.

Důležité je podle něho vybrat priority, nebo třeba sestavit seznam toho, co plánují jednotlivá ministerstva v oblasti eGovernmentu. „Potřebujeme velmi rychle spustit ty služby, které jsou pro lidi důležité každodenně, proto hodně mluvím o spolupráci s městy a obcemi. – Není až tak důležité, jestli si můžu pořídit online výpis z katastru nemovitostí, to potřebuji 2× za život, ale parkovné potřebuji platit 5× týdně,“ vyjmenovává některé priority Prouza. Už během léta podle něho zmizí některé zbytečné papírování.

Tomáš Prouza je také zastáncem sdílené ekonomiky – mezi takové služby patří například taxislužba Uber nebo ubytování Airbnb. „Pokud nikomu nevadí, že si na vlastní zahradě budu pěstovat rajčata nebo ředkvičky, budu je okopávat, zalévat a pak je vezmu a prodám a můžu si přivydělat tím, že využívám svoji zahradu, tak proč by někomu mělo vadit, že využiji svůj volný pokoj nebo své auto, abych si přivydělal úplně stejně?“ Nepřijde mu úplně důležité, jestli řidiči Uber mají licenci jako taxikáři nebo ne.


Pokud Borisi Johnsonovi nezáleží na tom, že je Británie úspěšná, bohatá země s vlivem, tak ať pravdu má. Ale pokud bude záležet na tom, aby byla Británie vlivnou zemí, která umí ovlivňovat, co se děje i za jejími hranicemi, tak to musí dělat jako součást Evropské unie. TOMÁŠ PROUZA

Dalším tématem Dvaceti minut Radiožurnálu byl možný odchod Velké Británie z Evropské unie. Podle Prouzy je vláda nervózní, protože se může stát, že to nebude pragmatické rozhodnutí. „Británie je jednou ze tří velkých zemí v čele 500 milionového kusu světa. Má velký vliv na to, jak se třeba uzavírají obchodní dohody s dalšími zeměmi, kam směřuje zahraniční politika Evropy a najednou prostě místo toho, aby Británie ovlivňovala to, kam směřuje zahraniční politika Evropy jako celku, tak bude mít jenom nějakou svoji vlastní s výrazně menším dopadem,“ popisuje následky možného brexitu Prouza.

Jak by podle něho dopadlo hlasování o setrvání v Evropské unii v České republice? „Můj odhad je 65 % pro to zůstat,“ tipuje tajemník. A to i přes to, že říká, že Češi mají nálepku jednoho z nejvíce euroskeptických národů v Evropě.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.