Tomáš Sedláček varuje: Česká politika se vrací k ruské ideologii

Silvestr vybízí k bilancování, a tak se bilancovalo i v posledních Dvaceti minutách Radiožurnálu roku 2014. Jak se vedlo České republice? Moderátorka Karolína Koubová se ptala ekonoma Tomáše Sedláčka.

Podle něj nemáme v Česku kvalitní politiky a odchodem Václava Havla zmizel výjimečný člověk, kterého znali i lidé v zahraničí. Z tohoto důvodu vnímá politiku jen jako službu veřejnosti. Službu, která nefunguje. „Naše politika přešlapává na místě a nenabízí zajímavá řešení. Naštěstí tu funguje ekonomika a další oblasti,“ vysvětluje svůj pohled.

Uplynulý rok se proto snaží zasadit do širšího kontextu. Prvních 12 let od pádu železné opony se sice podle něj udála spousta věcí, které byly špatně. „Ale měli jsme směr,“ připomíná s tím, že druhé pololetí vnímá tragičtěji.

V té době došlo k „zastavení Česka“. „Stali jsme se členem Evropské unie a od té doby se česká politika vrací k ruské ideologii. Je tu víra, že spása přijde z Ruska a díky politikům,“ varuje a připomíná, že Česko se vrací do „zóny nikoho“, ve které se zasekla také Ukrajina. „Důsledky vidíme,“ připomíná.

Co podle Tomáše Sedláčka přinese rok 2015? A proč kritizuje odstoupení od zahraniční politiky založené na obhajobě lidských práv? Také to jste mohli slyšet po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.