Trump versus Clintonová? Žebříček se může ještě posunout, míní investiční bankéř

Donald Trump a Hillary Clintonová ovládli volební superúterý, oba se tak přiblížili k tomu, aby se utkali o post amerického prezidenta. Ve volbách dálkově hlasoval i investiční bankéř s americkým občanstvím Ondřej Jonáš, který studoval na Harvardu. Ten volil Marca Rubia ve snaze zastavit Donalda Trumpa.

„Bylo by dobře, kdyby republikánská strana uměla postavit někoho věrohodného vůči pravděpodobně Hillary Clintonové,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu.

Zároveň připomíná, že ještě může dojít k přehodnocení – za 14 dní se bude hlasovat na Floridě, Ohiu a v Illinois, kde se kandidáti nepřidělují proporčně. „Žebříček se ještě může hodně posunout,“ vysvětluje.

Donald Trump je podle něj jeden z politiků, kteří umí perfektně vystihnout, co chce jistá část populace slyšet, přesto v debatách není schopen mluvit v souvislých větách, seká slova a velice často uniká z otázky. „Je to politik, který cílí na emoce, na nejnižší pudy, je často vulgární a sprostý,“ charakterizuje.

Čtěte také

Ve Spojených státech je třída frustrovaných, nespokojených lidí, kterým nerostla mzda a kteří jsou frustrovaní z imigrace, Číny a globalizace. A právě Donald Trump je podle něj správný člověk na správném místě k vystihnutí jejich frustrací.


Primárky jsou příležitost ventilovat určité frustrace, většinu Američanů volba prezidenta nezajímá, až po letních prázdninách

Dokáží ale Ted Cruz nebo Marco Rubio ještě porazit Donalda Trumpa? „Zbytek republikánů se spojuje proti Donaldu Trumpovi, je možné, že se jim to nepodaří, může se stát ještě mnohé,“ uzavírá.

Donalda Trumpa hodnotí nikoliv jako úspěšného podnikatele, nýbrž predátora a podvodníka, který založil vzdělávací institut pro makléře, kteří ho nyní soudí. „Celoživotně byl zvyklý zneužívat pravomoc státu k vlastnímu zisku,“ dodává.

A co se týče Hillary Clintonové, tak tu charakterizuje jako establishmentového kandidáta – představuje kontinuitu a to, co frustruje voliče Donalda Trumpa. Připomíná také, že někteří republikáni se nechali slyšet, že pokud by do podzimní volby šla Clintonová proti Trumpovi, tak by volili raději ji než „šílence“.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.