Tunelu Blanka by pomohlo pokračování v Troji, říká ministr dopravy Dan Ťok

Automobilka Volkswagen čelí skandálu kvůli emisím vozů v běžném provozu. Problém by se měl týkat všech aut s motorem typu EA 189, tedy podle ministra dopravy Dana Ťoka z hnutí ANO i aut, která jezdí po silnicích v Česku.

„Přesné informace jsme od Volkswagenu nedostali. Víme ale, že se auta s motory EA 189 prodávala i v Česku,“ vysvětluje Dan Ťok s tím, že ani Škoda Auto zatím nedala vědět, kterých vozů se úprava softwaru týkala.

Náprava bude možná jen za přispění řidičů. „Pokud se tím někdo nebude chtít zabývat, nepůjde na kontrolu, uznává Dan Ťok. Spoustu řidičů tak zřejmě nebude zajímat, že jejich auto má vyšší emise než je deklarováno. „Ale možná má i vyšší spotřebu,“ varuje.

Moderátorka Karolína Koubová se Dana Ťoka ptala také na nově otevřený tunel Blanka. „Spousta lidí se jím chce projet, protože je to hezký tunel. A je to svým způsobem atrakce,“ míní. Situace se podle něj po prvním týdnu provozu ustálí a poté přijde čas na hodnocení. „Blanka přinesla své výhody, odlehčila Letné,“ připomíná a upozorňuje, že tunelu Blanka by pomohlo pokračování v Troji.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio