Tuzemského konopí máme dostatek, chceme vybrat nové pěstitele, říká ředitel Státního úřadu pro kontrolu léčiv

Brexit může znamenat pro Česko i příležitost přilákat na své území centrály nadnárodních firem, mezi nimi i Evropskou lékovou agenturu. Za reálné to považuje i ředitel Státního úřadu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta. „S potěšením musím konstatovat, že se této záležitosti chopila politická reprezentace,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Česká republika podle něj zatím deklaruje svůj případný zájem, definitivní řešení ale bude otázkou politického rozhodnutí. Upozorňuje také, že pro sídlo v Praze se naskýtá se celá řada důvodů, určité výhody to přinese i Evropské lékové agentuře.

Jednou z nich je například poloha Česka. „Z jihovýchodního křídla členství EU by případná cesta nejen dnes do Londýna, ale v budoucnu například do Malmö nebo Kodaně byla více časově náročná než do České republiky,“ říká s tím, že určitou roli hraje i respekt a renomé České lékové agentury v rámci mezinárodní spolupráce.

Konopí musí odpovídat vyhlášce zákona

Státní ústav pro kontrolu léčiv nevykoupí druhou dodávku léčebného konopí od společnosti Elkoplast ze Slušovic. Jaký je důvod? „Není doprovázená dle požadavků příslušného zákona dokladem jakosti, to znamená certifikátem kvality, který osvědčuje, že kvalitativní parametry odpovídají požadavků příslušné vyhlášky,“ vysvětluje s tím, že konopí, které neodpovídá požadavkům příslušné vyhlášky, nelze vykoupit.

Podle Svazu pacientů v Česku setrvává tlak, aby se konopím neléčilo. Takové tvrzení ale odmítá. „Tuzemského konopí za výhodnou cenu je dost, máme zajištěné dodávky minimálně do ledna příštího roku,“ namítá. Připomíná také, že mají připravenou zadávací dokumentaci na další pěstování, kterou zveřejní, a chtějí vybrat nové pěstitele.

Zdeněk Blahuta

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio