Uber není klasická taxislužba, do Brna se chceme vrátit, nesouhlasí s rozhodnutím soudu ředitel Tomáš Peťovský

Řidiči používající aplikaci Uber přestali vozit zákazníky po Brně. Předběžným opatřením to zakázal krajský soud – firma prý provozuje klasickou taxislužbu. S tím ale Uber nesouhlasí a chce podat odvolání. „Služba je jednoduše odlišitelná od poskytování klasické taxislužby,“ vysvětluje generální ředitel Uberu pro Česko a Slovensko Tomáš Peťovský.

Firma Uber, která zaměstnává tisíce odborníků, nabízí podle Peťovského i další služby – rozvoz jídla, dokumentů, vyvíjí inovativní služby, díky nimž se do jednoho auta více lidí, kteří cestují podobným směrem. Pracuje i na zprovoznění létajících automobilů poháněných elektromotorem.

„Nevím o žádné taxislužbě, která by měla takto technicky zaměřený svůj vývoj a rozměr,“ podotýká s tím, že věří, že se firma do Brna vrátí.


Koncept sdílené ekonomiky už tu byl v minulosti, moderní technologie ji posouvají dopředu. TOMÁŠ PEŤOVSKÝ

Připomíná také, že služby, které nabízí Uber, momentálně nejsou v českém legislativním rámci ukotvené. V Poslanecké sněmovně je novela zákona o silniční a motorové dopravě, která podle něj představuje příležitost, jak zákon zefektivnit, aby vedle sebe mohly fungovat klasické taxi a zároveň moderní a technologické služby. Právě takové, jaké má Uber.

„Naší vizí je, aby každý člověk, mohl své auto efektivně využívat. To by měl být směr, kam by se služba měla ubírat. Uber ani partnerští šoféři neposkytují taxislužbu,“ podotýká s tím, že v Praze Uber funguje téměř tři roky, služby pravidelně využívá 110 tisíc obyvatel a má více než 1100 partnerských řidičů.


Mobilní aplikace Uber umožňuje spotřebitelům s chytrým telefonem zadávat žádosti o jízdu, jež jsou následně předávány řidičům zapojeným do sítě Uber, kteří využívají svá vlastní auta.

Připomíná také, že 96 procent automobilů stojících na chodníku a v garážích nejsou využívané – odbouráním byrokratických překážek by se mělo docílit toho, aby každý měl možnost svůj vůz využívat.

Každý, kdo chce využívat aplikaci Uber jako partnerský řidič, musí projít kontrolním procesem – mimo jiné musí dosahovat 21 let, vlastnit řidičský průkaz, mít čistý trestní rejstřík. „Řidiči nepocházející ze zemí EU musí předložit platné povolení k pobytu a pracovní povolení,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio