Učitelé chystají protesty kvůli nízkým platům. „Chceme se zvednout z popela,“ říká předseda školských odborů

Školské odbory svolaly na 1. září do pražské Betlémské kaple protestní shromáždění, aby upozornily na nízké platy v regionálním školství a na vysokých školách. „Chceme, aby veřejnost věděla, že pokud nebude školství finančně podpořeno, tak nesplní očekávání veřejnosti,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

130 procent průměrné mzdy pro učitele v roce 2020. Takový je hlavní cíl, kterého chtějí odbory dosáhnout s tím, že jejich požadavky jsou rozfázované. „Máme propočítáno, že pokud v roce 2018 nedostaneme 15 procent, v tom dalším také 15 procent a pak zhruba necelých 10, tak nejsme schopní se na těch 130 dostat,“ vysvětluje.

Čísla pak podporuje svými argumenty – pokud má být pozice učitele a pedagoga atraktivní, a zároveň nebude zaplacená, tak to nepovede k lepším výsledkům a vzdělávání se nezkvalitní.


Plat pedagoga se nezlepšil, není atraktivní a není motivující.František Dobšík

A podfinancovány jsou i vysoké školy – čtyři miliardy, které požadují, jsou podle něj legitimní. Školství je podle nás financováno papírově jako popelka, chceme, abychom se z toho popela zvedli,“ dodává.

Učitelé bez peněz podle něj nebudou nastupovat do škol a nelze od nich požadovat extra výkon, ať už v souvislosti s inkluzí a dalšími úkoly, které stát před učitele staví. „Není to o tom, že by to položilo a zadlužilo rozpočet,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio