Učňovské školy, to nejsou jen špinavé montérky. Všichni nemůžou mít maturitu, tvrdí Marcel Chládek

Státní maturity neudělá průměrně 24 % studentů. Podle ministra školství Marcela Chládka není možné, aby celý populační ročník měl maturitu, Asociace ředitelů gymnázií naopak připomíná, že Česko má malý podíl populace se všeobecnou přípravou. Na čí straně stojí pravda?

„Spousta studentů chce maturitu. A protože financujeme školy podle počtu žáků, školy přijímají co nejvíc studentů, i když vědí, že nemají na to, aby maturitu vůbec udělali,“ přibližuje Marcel Chládek v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. Větší část z těchto studentů se tedy dostane k maturitě, ale zkoušku nakonec neudělá. „V ruce pak nemají nic, protože nezvládnou finální část,“ dodává.

Asociace ředitelů gymnázií se brání. Podle jejích zástupců má Česko jen malý podíl populace se všeobecnou přípravou. „Asociace se bojí, že podpoříme technické a odborné obory na úkor gymnázií,“ komentuje kritiku Marcel Chládek.

Podle jeho názoru máme dobrou nabídku gymnázií, ale dětem je třeba ukázat, že práce ve firmách „není o špinavých montérkách“. Ministerstvo školství proto plánuje propagaci učebních oborů – dny otevřených dveří, kariérním poradenstvím na základních školách i prostřednictvím center, jejichž prostřednictvím se děti můžou seznámit s jednotlivými činnostmi a obory.

Čtěte také


Marcel Chládek o UJAK a Literární akademii
Ministerstvo školství zatím posuzuje návrh na odejmutí akreditace soukromé vysoké školy UJAK.
Vedle ní má problémy také Literární akademie v Praze. „Je nepředstavitelné, že soukromá škola zkrachuje, protože nemá peníze,“ komentuje situaci této školy Marcel Chládek a dodává: „Pravděpodobně dojde ke zrušení státního souhlasu.“

„Potřebujeme kvalitní maturitu, ale chceme ji zrušit u učebních oborů,“ nastiňuje plány Marcel Chládek. Učni se podle něj vyučí, půjdou do práce a poté se přihlásí k mistrovské zkoušce, který by měla fungovat podobně jako maturitní zkouška.

Jak ministerstvo plánuje zajistit větší bezpečnost na školách? Pomůžou školám čipové karty, nebo půjde jen o zbytečnou šikanu dětí? I to zajímalo moderátorku Karolínu Koubovou ve Dvaceti minutách Radiožurnálu po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio