Udělali jsme chyby, přiznává europoslanec Miloslav Ransdorf o předvolební kampani KSČM

KSČM má za sebou jeden z nejhorších volebních výsledků. Ve volbách do Evropského parlamentu získala necelých 11 procent hlasů a tři mandáty. Předseda strany Vojtěch Filip přesto výsledek označil za úspěch. To dlouholetý europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf má jiný názor.

„Udělali jsme chyby, ale nechci si je se svými přáteli a kolegy sdělovat přes média,“ říká v rozhovoru s Helenou Šulcovou Miloslav Ransdorf s tím, že otevřeněji promluví 28. června na jednání Ústředního výboru strany.

„Za dané konstelace – v době krize, kdy je podle ministryně práce a sociálních věcí až milión lidí bez práce – jsme mohli získat pět mandátů,“ říká komunistický europoslanec. „Kdyby KSČM přišla s tématy, která osloví veřejnost, mohla být mnohem úspěšnější.“

Čtěte také

V odpovědi na otázku, zda Vojtěcha Filipa i nadále akceptuje jako předsedu strany, však zůstává vyhýbavý. „V tomto nemohu být individualista, musím respektovat většinové rozhodnutí strany,“ říká.

Mělo by Česko přijmout euro? A kdy? A co si Miloslav Ransdorf myslí o Andreji Babišovi? I tyto otázky v rozhovoru zazněly. Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.