Ukrajině hrozí občanská válka, potvrzuje komentátor Libor Dvořák

Připomínáme si pět let od vzniku Východního partnerství. Jak tento projekt hodnotí komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák? Ptala se moderátorka Helena Šulcová ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Podle Libora Dvořáka země Východního partnerství nebraly vážně ruského prezidenta Vladimira Putina. „Jako by se ustoupilo od původní představy o integraci Ukrajiny nebo Gruzie,“ zamýšlí se.

Teď se podle něj ukazuje, jak se obě země staly přímo či nepřímo oběťmi ruské agrese. „To má vliv na politiku Východního partnerství,“ soudí.

Čtěte také

Prezident Miloš Zeman by rád, kdyby summit Východního partnerství, který se koná v Praze, přinesl uklidnění situace na Ukrajině. „Blíží se 9. květen, největší sovětský a postsovětský svátek. K této atmosféře malá vítězná válka patří,“ uvažuje Libor Dvořák.

Hrozí tedy Ukrajině občanská válka? „Ano, hrozí,“ potvrzuje Libor Dvořák a současně připouští, že situaci na východě Ukrajině ovlivňují komanda ruské vojenské rozvědky. „Sám Vladimir Putin ve své televizní show řekl, že ruští muži stáli za zády krymských vzbouřenců,“ popisuje. „Aktivisté sice mohou hrát v celé kampani prim alespoň navenek, ale stojí za nimi Rusové,“ shrnuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio