Ukrajinsko-ruský konflikt jako nový srpen 1968? „Putin je diktátor,“ tvrdí europoslanec Jaromír Štětina

Všichni jsme věřili, že Rusko nastoupilo cestu demokracie – a všichni jsme se mýlili. Zhruba to říká europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina na adresu putinovského Ruska. „Putin je diktátor. Za dobu své vlády se dopustil řady válečných zločinů,“ říká v rozhovoru s Janem Pokorným.

Před 46 lety začala okupace tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy, a to pod vedením Sovětského svazu. I v dnešních proslovech na pietním aktu před budovou Českého rozhlasu zazněla z úst politiků paralela tehdejších událostí se současným ukrajinsko-ruským konfliktem.

Čtěte také


Řada internetových trollů je placena tajnými službami Ruské federace, tvrdí mimo jiné Jaromír Štětina v rozhovoru s Janem Pokorným.

Je podobné srovnání vůči současným Rusům spravedlivé? „Rozhodně ano,“ říká europoslanec Jaromír Štětina. „Raeganova ‚říše zla‘ se začíná opakovat.“

Starým zemím EU podle něj chybí historická zkušenost, kterou mají země bývalého východního bloku. „Nevědí, o co v Rusku a na Ukrajině kráčí, nechtějí si to připustit. Jde o opakovaný europanský appeasement – a nebojím se použít ani slovo ‚mnichovanství‘,“ tvrdí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

Čtěte také

autoři: jap , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.