Umírajícím má být poskytovaná péče podle jejich potřeb, ne podle pojišťovny, říká Robert Huneš

V pilotním projektu, podle kterého VZP hradí indikovaným pacientům hospicovou péči, pojišťovna stanovila třicetidenní lhůtu, po kterou by péči hradil stát. To se ale zástupcům hospiců nelíbí. Podle prezidenta Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Roberta Huneše hrozí, že se otevře cesta k euthanasii z ekonomických důvodů.

Průměrná délka života pacientů podle projektu dosahuje patnáct dnů, tu ale tvoří pacienti s časovým rozptylem na obě strany – někteří pacienti jsou v péči tři až čtyři dny, někteří ale tři a čtyři měsíce. „Stejně jako nelze naordinovat čas porodu, nelze naordinovat ani umírání,“ podotýká.

Hospicová péče má být podle něj poskytována podle potřeby, nikoliv podle technokratického vidění od stolu zdravotní pojišťovny. „Legislativa je nešťastná, plátci zdravotního pojištění mohou při určitém výkladu říci, že tam ta péče není,“ říká s tím, že ve sněmovně leží novela zákona o zdravotní péči.


Síť lůžkových hospiců nám zahraničí spíše závidí, zatímco nesíť domácích hospiců je u nás nezáviděníhodná.Robert Huneš

Připomíná také, že projekt ministerstva považuje za špatný, asociace navrhovala významně levnější řešení a snazší při zachování stejné kvality péče. „VZP šla do nepochopitelně dražšího řešení,“ upozorňuje s tím, že do projektu se zapojila pouze VZP, všechny ostatní pojišťovny projekt odmítli.

Pilotní projekt také podle Hanuše nepokrývá většinu území Česka, ale jen vybraná města. „Nám jde o dostupnost pro všechny,“ zdůrazňuje s tím, že snaha nastavit kritéria proto, komu by mohla být indikována hospicovou péči, je v tomto případě nešikovná.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.