Uprchlická krize změnila Německo i Angelu Merkelovou, říká bývalý velvyslanec v Berlíně

Před rokem pronesla Angela Merkelová slavnou větu: „Zvládneme to.“ Podle Rudolfa Jindráka, poradce premiéra a bývalého velvyslance v Německu, to kancléřka pořád zvládá, i když její popularita kontinuálně klesá.

„Je třeba říct, že za ten rok se Německo změnilo a změnila se i kancléřka Merkelová. Když vám do země přijde během jednoho roku skoro milion lidí, kteří tam nepřichází s tím, že mají okamžitě snahu se integrovat, je potřeba s nimi nějak pracovat, tak to určitě zanechá nějaké stopy i na vnitřní politice státu a na komunikaci mezi politiky. Není žádným tajemství, že nastal velký spor s předsedou strany CSU Seehoferem,“ říká Rudolf Jindrák.

I přes to si ale myslí, že bude Angela Merkelová znovu kandidovat na pozici kancléřky, protože v CDU není tolik politiků, kteří by jí mohli konkurovat. Jak změnila krize Angelu Merkelovou? „Když jsem kancléřku viděl teď po dvou letech, kdy jsem zpět z Berlína, tak jsem byl trošku překvapen, protože byla daleko tvrdší než předtím. Zejména ten poslední rok na ni měl zřejmě vliv i v tom, že říkala věci jasněji, příměji. Nerad bych s ní vyjednával nějakou těžkou věc,“ popisuje svůj dojem Jindrák.


Co nás spojuje? Společná minulost a společná zkušenost, protože všechny ty tři státy, po rozdělení Československa čtyři, prošly dobou komunistického režimu, prošly i tou transformací ekonomik a společnosti, tak si myslím, že nám Visegrád přináší určitý pocit sounáležitosti. Rudolf Jindrák o tom, co mají společného země V 4

Rudolf Jindrák se domnívá, že Angela Merkelová stále považuje své rozhodnutí z loňského září, kdy umožnila uprchlíkům v Maďarsku dostat se do Německa, za správné. Podle jejího vysvětlení ji k tomu vedla obava z humanitární krize nebo také z krize na Balkáně, protože místní státy proti sobě před několika lety válčily.

Přijela podle jeho názoru kancléřka Merkelová do Prahy i do Varšavy na schůzku zemí Visegrádské čtyřky prosit o pomoc? „Já jsem z toho ten pocit neměl, ale nebyl jsem u všech jednání. Na druhou stranu jsem z toho měl pocit, a byla to součást takové celotýdenní aktivity paní Merkelové, že si chtěla vyslechnout názory svých partnerů,“ myslí si Rudolf Jindrák. Dodává, že nás ani další země V 4 nepřijela přesvědčovat o přijetí kvót, se kterými země Visegrádské čtyřky nesouhlasí. Debata prý probíhala spíše o tom, jak být solidární.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio