Lidovci odhlasovali koalici se starosty jen těsně. Je to nezvyklé, neměli jsme spěchat, říká Čunek

V sobotu v tajném hlasování lidovci odhlasovali předvolební koalici s hnutím STAN. Devětatřicet delegátů bylo pro, jedenatřicet proti. Jiří Čunek hlasoval pro, přestože byl v poslední době ke koalici skeptický. Jak vidí budoucí koalici?

„Spěch byl na překážku tomu, aby drtivá většina KDU-ČSL byla pro,“ říká zlínský hejtman, senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek. U lidovců podle něj nebývá těsné hlasování zvykem. „Je tam dost velká skepse k takovému spojení. To je většinou na závadu.“

Podle zlínského hejtmana si lidovci i starostové měli určit své přední kandidáty, ty dát dohromady a představovat je i s vizí programu svým lidem. „O spojení jsme mohli hlasovat za měsíc, za čtrnáct dní. Mohli jsme to probrat, aby se získala dominantní většinová podpora KDU-ČSL.“


Když nenastartujeme obrat k přesvědčení vlastních lidí, nebudeme umět přesvědčit ani veřejnost.Jiří Čunek

Na začátku února bylo na celostátní konferenci pro koalici 86 % delegátů. „Aktivita našich partnerů byla daleko vyšší než naše. My se do parlamentu dostaneme, jde o to, kolik získáme. Starostové o ten vstup usilují, pro ně je to boj o přežití z pohledu parlamentní strany,“ komentuje hejtman.

„Jde o to, jaké cíle máme. Já jsem pro koalici. Ale jak ty cíle dokážeme řešit, jak je dokážeme dosáhnout, je problematizováno trochu od začátku. Sjezd může rozhodnout o všem. „Konkurenti tohoto projektu jsou všichni, kdo kandidují do poslanecké sněmovny. Konkurent projektu moc nepřeje a snaží se sám co nejvíc, aby ho předběhl,“ uzavírá Čunek.

autor: jaw
Spustit audio