Uzavřením hranic nic nevyřešíme. Uprchlíci by mohli mít kladný vliv na pracovní trh, tvrdí Vladimír Dlouhý

Během uplynulých týdnů se politici vyjadřují k otázce uprchlíků mířících do Evropy. Kromě nich se k tématu vyslovil také prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Nabízí se otázka, z jakého důvodu. A tu mu položil moderátor Jan Pokorný.

Vladimír Dlouhý si od vstupu do diskuze slibuje její pootočení, protože v současné době podle něj mnohé názory jen vyvolávají pocity strachu. „Reakcí na strach by ale mělo být hledání řešení, ne uzavírání hranic,“ domnívá se a současně připomíná, že sice ne na prvním místě, ale přesto s sebou téma uprchlíků přináší řadu ekonomických otázek.

„Máme pocit, že se sem valí obrovské množství uprchlíků, ale od dubna do začátku září požádalo o azyl 64 občanů Sýrie,“ upozorňuje na nízká čísla Vladimír Dlouhý a připomíná, že například v roce 2001 se téma uprchlíků nijak neřešilo, přitom tehdy bylo podáno 18094 žádostí o azyl, a to hlavně od obyvatel bývalé Jugoslávie. „Pokud bylo za letošek přijato 884 žádostí o azyl a z toho 140 dětí, tak tu žádný problém nemáme,“ shrnuje.

Čtěte také

Současně nevidí řešení v uzavírání hranic. „Maďarsko postavilo plot, ale uprchlickou vlnu to nezastavilo,“ vysvětluje a připomíná, že i definice ekonomického migranta v současné době pokulhává a je velmi ošidná: „Syrská populace, to nejsou jen chudí nebo islamisté. Část Syřanů jsou křesťané, jsou to lidé na solidní úrovni a jsou schopni vykonávat kvalifikované práce. Utíkají, protože jim někdy doslova padají bomby na hlavu.“


Vladimír Dlouhý o dohodě TTIP
„Dívám se na tuto smlouvu pozitivně. Pořád si stěžujeme, že Evropa a USA začínají zaostávat za dalšími oblastmi světa. Pokud vytvoříme velký jednotný trh a odstraníme celní i necelní překážky pohybu zboží a investic, vznikne na světě obrovské společenství dlouhodobě nejvyspělejších zemí světa,“ zdůrazňuje. To pak bude lépe konkurovat například Číně.

Vladimír Dlouhý by uprchlíky v Česku zaměstnal. „Nezaměstnanost u nás je, ale strukturální. Když vynechám regiony nejvíc postižené nezaměstnaností, řeknou vám, že všichni bojují s nedostatkem pracovních sil,“ vysvětluje. Děti podle jeho mínění nechtějí nastupovat do učení. „Přesně v těchto profesích bychom mohli azylanty využít, když už tady budou. Mohlo by to mít kladný vliv na nabídku pracovní síly,“ uvažuje.

„Už dnes je převis poptávky nad nabídkou u řidičů kamionů,“ uvádí příklad. S příspěvkem firem by dle jeho názoru bylo také možné vytvořit systém pro 15leté azylanty, kteří by se v Česku mohli vyučit a pracovat.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.