V Česku vznikla protievropská atmosféra – pořád si stěžujeme a kritizujeme, říká Tomáš Prouza

Evropská komise vede několik řízení proti Maďarsku a Polsku, země Visegrádské čtyřky kritizoval i francouzský prezident Emmanuel Macron. Netáhne V4 Českou republiku na východ? Podle bývalého státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy by Česko mělo být především rozumné v tom, kdy a k jaké příležitosti tuto platformu využít.

Pozice Česka ve Visegrádu se podle něj od začátku fungování této vlády měnila – hledali se například netradiční spojenci. „Hodně energie jsme investovali do vztahu se Švédskem, daleko více jsme zkoušeli mluvit se zeměmi Beneluxu,“ vysvětluje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Visegrád funguje 27 let a v radě případů je to podle něj úspěšná platforma, ale poslední dva roky – možná od té doby, kdy se v Polsku dostal k moci Kaczyński – začíná být spíše věcí, která českou pozici komplikuje, než aby pomáhala. „Pokud bychom měli za přátele jenom Visegrád, tak nám to moc nepomůže,“ míní.


Buďme rozumní v tom, kdy využijeme Visegrád a kdy jsme schopní si najít partnery.Tomáš Prouza

Českou politickou scénou podle něj hýbou nesmyslná témata jako jsou kvóty, opouštět od ostatních evropských témat přitom jenom ubližuje. „Všichni řeší to, co jim přinese pět hlasů navíc,“ připomíná s tím, že v Česku vznikla za posledních pár měsíců atmosféra, že Evropa je něco, co nám škodí.

Ve zbytku Evropy podle něj všichni vnímají to, že se věci změní k lepšímu a dokážou to ocenit, jenom v Česku si pořád stěžujeme a všechno kritizujeme. Na druhé straně se například zapomíná na to, jak se česká strana postaví k Polsku. „Vláda nikdy neřekla nic k tomu, co se v Polsku děje v posledních měsících,“ připomíná Tomáš Prouza.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , mba
Spustit audio