V případě firmy FAU se bude zkoumat, zda postupy správce daně byly správné, říká Jiří Žežulka

Společnost FAU je v konkurzu kvůli vymáhání daňových nedoplatků ze strany Finanční správy. Ta ale podle soudu postupovala nezákonně. Prošetření požaduje premiér Bohuslav Sobotka. Na internetu se objevila nahrávka, která vyvolala podezření, že Finanční správa konala na popud ministra financí Andreje Babiše. Co na to říká bývalý zástupce ředitele Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka?

Jiří Žežulka Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu potvrzuje, že žádný tlak ze strany ministerstva, aby se Finanční správa věnovala přednostně nějakým firmám, nezažil. „Na svou čest bývalého úředníka můžu říci, že jsem nikdy žádný podobný pokyn nedostal,“ říká s tím, že i kdyby ho dostal, nikdy by ho nesplnil.

V souvislosti s tím že premiér Bohuslav Sobotka požádal ministra financí o prověrku, předpokládá, že ministr Pilný využije svých možností a kontrolního aparátu, aby prověřil, zda Finanční správa měla důvod u daňového subjektu FAU kontrolu zahájit.


Finanční správa je spolek ve většině případů profesionálů, každá taková kauza nabourává důvěru veřejnosti v tento nezávislý orgán. Jiří Žežulka

Dodává také, že se dá ověřit, zda Finanční správa měla důvody pro to, aby volila kroky, jaké volila vůči konkrétnímu daňovému subjektu. „Nebude se zkoumat, zda k intervenci došlo, ale zda postupy správce daně byly správné a v souladu se zákonem,“ vysvětluje.

Ohledně nahrávky připouští, že je konkrétní a obsahuje hodně informací, které nejsou dostupné z veřejných zdrojů, a může teoreticky vytvářet prostor pro podezření, že bývalý ministr financí Andrej Babiš měl k dispozici informace z daňového řízení, aniž by na ně měl nárok.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio