Václav Bělohradský: Hnutí ANO odejde ze scény, pokud se v něm nevytvoří vnitřní pluralita!

Hnutí ANO má víkendový sněm za sebou, podle očekávání byl zvolen předsedou Andrej Babiš. Překvapením byl ale filozof Václav Bělohradský, který na sněmu vystoupil se svým projevem. Kudy se hnutí ANO ubírá? A existuje uvnitř hnutí prostor pro diskuzi?

„Když mne někdo pozve a chce slyšet názor na politiku, tak proč bych nepřišel,“ vysvětluje s tím, že on sám do hnutí ANO nepatří. „Zajímá mne fenomén, jsem obránce demokracie, která přináší mnoho podivných konfigurací a možností,“ dodává.

Za velmi pozitivní ale považuje, že Andrej Babiš umožnil vládu sociální demokracie, která by jinak vládla s komunisty, nebo byla v opozici. „Střídání sociální demokracie a liberálů u moci je u konce, snažím se pochopit novou konfiguraci moci,“ vysvětluje.


V demokratickém prostředí žádný monolit nepřežije

Podle něj skončila velká politika velkých stran a začala politika demokracie kritických množství. „Lidé jsou schopni se dobře organizovat, utvořit množství, nazývám ho kritické, protože jsou schopni jednat,“ nastiňuje.

K delegátům sněmu hnutí ANO hovoří filosof a sociolog Václav Bělohradský

Jestliže hnutí ANO přežije jako politická strana, tak se v něm vytvoří i vnitřní pluralita a různé frakce, což je podle něj nevyhnutelné. „Pokud se tak nestane, tak hnutí odejde ze scény, jako odešla jiná uskupení, například TOP 09,“ upozorňuje.

A politickou stranu, ve které existuje více vnitřních hledisek, nelze řídit jako podnik. „Vyměnit členy strany za zaměstnance by byla tragédie hnutí. Doufám, že takový vývoj se bude korigovat,“ podotýká.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio