Václav Láska versus Pavel Žáček: Jeden proti kmotrům, druhý za myšlenky Listopadu 89

Do druhého kola senátních voleb na Praze 5, 13 a v obci Řeporyje voliči poslali Pavla Žáčka, bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů, který kandiduje za ODS, a Václava Lásku, advokáta a bývalého policejního vyšetřovatele. Ten kandiduje za KDU-ČSL a Stranu zelených. V čem je pro ně práce senátora důležitá? Nejenom na to odpovídali v rozhovoru s Janem Pokorným.

Podle Pavla Žáčka je senátor jedním z hráčů politického systému a musí využít svého postavení. „Senátor je přímo volený a odpovědný občanům a voličům. Mohl by svým vlivem řešit konkrétní problémy na úřadech a se zastupiteli na komunální úrovni,“ míní s tím, že Senát by měl být slyšet co do zahraniční a bezpečnostní politiky. „Říkat pravdivé informace o konfliktu na Ukrajině a agresi Ruska,“ dodává.

Čtěte také

Václav Láska vnímá roli senátora jako člověka, který by mohl spolupracovat s občanskými a místními politickými sdruženími. „Máte určitý mandát a větší pozornost médií, to můžete dát k dispozici lidem a občanským sdružením, kteří za něco bojují,“ nastiňuje. Na druhé straně by podle něj senátor neměl lobovat za zákony pro danou oblast.

Na přetřes přišla i etika volební kampaně. Václav Láska vede kampaň pod heslem Láska versus kmotři. Proti tomu se ale Pavel Žáček již dříve ohradil s tím, že není žádný kmotr. „Heslo navazovalo na kampaň v prvním kole, do několika hodin jsem ho stáhnul,“ nastiňuje Václav Láska.

Václav Láska a Pavel Žáček

A naopak, volební heslo Pavla Žáčka zní: Nedovolím zničit myšlenky Listopadu 89. Ničí snad tyto myšlenky Václav Láska? „Já to tak nevnímám, rozhodně ne,“ říká Pavel Žáček s tím, že heslo je širší a má evokovat to lepší z nás.

Co všechno může dělat senátor? A vzdají se oba kandidáti v případě zvolení nynějšího zaměstnání? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.