„Věděla jsem, že to je riziko, ale prostě jsem nemohla jinak,“ říká oceněná úřednice Martina Uhrinová známá z kauzy Čapí hnízdo

Kauza Čapí hnízdo, spojená s údajným dotačním podvodem, vypadala jako problém ministra financí Andreje Babiše. Vicepremiér a šéf hnutí ANO ale zatím vychází z celého případu bez úhony. Úřednice ministerstva financí Martina Uhrinová upozornila na to, že její podřízená mimo služební postup vyzvídá, jestli se o kauzu Čapí hnízdo zajímají vyšetřovatelé protikorupčního úřadu v Bruselu, byla však zbavena své funkce, čelí kárnému řízení a místo práce na ministerstvu sedí doma.

Martina Uhrinová, která v pátek 9. prosince obdržela od Nadačního fondu proti korupci Cenu za odvahu, byla hostem Jany Klímové ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Vaše problémy souvisejí s kauzou Čapí hnízdo. Loni se o podezření z údajného dotačního podvodu kolem pana Babiše a jeho Agrofertu začalo psát v médiích. Vy jste pak zjistila, že Vaše podřízená, paní Barbora Boschat, telefonovala a napsala bruselským vyšetřovatelům eurodotací známým pod zkratkou OLAF, jestli šetří něco kolem Agrofertu. To přitom nebylo v jejím popisu práce. Co podle vás porušila? Šlo jen o špatný formální postup, nebo to bylo dokonce nezákonné?

Nemyslím si, že to bylo nezákonné, ale minimálně myslím, že nebyly dodrženy interní předpisy. Nebyl dodržen spisový řád, protože já jsem byla ředitelka a toto byl dotaz do zahraničí. Myslím si, že měl mít číslo jednací a veškeré náležitosti, měl projít přes nadřízené, přes vedoucího oddělení, ředitele. Ovšem tento dotaz byl učiněn mailem, mně nebyl zaslán ani v kopii, a po dotazu, proč to tak bylo učiněno, nám paní Boschat řekla, že ji úkoloval pan náměstek.

Řekli jsme si, že když se nám něco nelíbí a domníváme se, že by mohlo dojít třeba i k porušení zákona, tak že budeme postupovat jako řádní úředníci.

Martina Uhrinová

To bylo také oficiální zdůvodnění její aktivity, že jí to dal náměstek Tomáš Vyhnánek za úkol. Co si o tom myslíte? Bylo to z jeho hlavy, že chtěl jen vědět, jak se věci mají, když se o nich i psalo v novinách, nebo za tím bylo něco víc?

To nevím. Důkazy mám jen na to, že pan náměstek kolegyni asi opravdu úkoloval, ale každý úředník by měl vědět, jaké jsou jeho pravomoci a jaké dotazy může činit. Vzhledem k tomu, že se paní Boschat dotazovala na Čapí hnízdo, a dále na lobbing pana Cingra, s čímž náš odbor absolutně nesouvisel, já jsem se tím vůbec nezabývala. Až poté jsem musela zjistit v tisku, na co se paní Boschat ptá. Ale jedno je jisté – s naším odborem ani s ministerstvem financí to nijak nesouviselo.

Proč by náměstek nemohl dát nějaké úřednici pokyn, aby zjistila, co se skutečně děje?

Myslím si, že v organizačním řádu je vymezena naše činnost, a není možné překračovat tyto pravomoci. Za prvé, mělo by to být v rámci organizačního řádu, a za druhé si myslím, že pokud je ředitel a vedoucí oddělení v práci, není důvod, proč by tyto úkoly neměly jít cestou ředitele a cestou vedoucího oddělení tak, aby o tom byli informováni.

V médiích se letos na jaře objevila nahrávka vašeho rozhovoru s náměstkem. Je na ní slyšet, že se mu nelíbí, že se postupem paní Boschat pořád zabýváte. Nakonec na vás křičel. Co vám v tu chvíli běželo hlavou?

Měla jsem strach. Nepřipadalo mi, že je běžná situace, že si mě náměstek pozve v 7 hodin ráno, když porady nikdy nebyly v tuto dobu, a budeme řešit takovou situaci. Myslím, že od toho jsou porady, že bylo možné to vyřešit tam, a ne si mě brát takhle stranou. Z toho jsem měla nepříjemný pocit. Pak mi to připadalo spíš celé neuvěřitelné a samozřejmě jsem věděla, že další spolupráce asi nebude možná.

Mimo jiné jste šli řešit celý postup vaší podřízené i k ministru Babišovi. Je to tak?

Ano. Řekli jsme si, že když se nám něco nelíbí a domníváme se, že by mohlo dojít třeba i k porušení zákona, tak že budeme postupovat jako řádní úředníci. Vyčerpali jsme všechny možnosti, byli jsme u pana ministra, byli jsme u státního tajemníka, nakonec jsme všechno sepsali a předali vládnímu prošetřovateli panu Kněžínkovi. Ten nám asi po dvou měsících napsal zprávu.

Se mnou bylo zahájeno proto, že jsem předala informace novinářům – to je důvod kárného řízení, a kolega Janák měl to samé.
Martina Uhrinová

S jakým výsledkem?

Těžko vytáhnout pointu, nicméně v některých věcech se s námi neshodoval, v některých bodech nás podpořil, a zaslal to státnímu tajemníkovi. Nevím, jestli na základě toho bylo zahájeno kárné řízení s panem náměstkem, vzhledem k tomu, že nejsem účastníkem tohoto řízení.

Ministr Andrej Babiš vám nepomohl?

Nedá se říct, že nepomohl. Řekl, že tuto informaci předá státnímu tajemníkovi, že to je věc státní služby, v čemž měl pravdu, a zřejmě to předal k vyřízení dál.

Celá akce skončila kárným řízením podle služebního zákona, a to celkem čtyř lidí – kromě dotyčné úřednice i náměstka Vyhnánka, ale pak se k tomu přidalo i řízení vůči vám a vašemu kolegovi Janákovi. Co tomu říkáte?

Není to příjemné. Se mnou bylo zahájeno proto, že jsem předala informace novinářům – to je důvod kárného řízení, a kolega Janák měl to samé. Navíc měl ještě urazit jiného pana náměstka tím, že si mu dovolil opravit zprávu ze služební cesty.

Kárná řízení začala už v letos červnu, mají nějaký výsledek?

Byla jsem jednou nahlédnout do spisu a zjistila jsem, že obsahem je zatím jen jeden list, a to je zahájení kárného řízení. Ale to bylo někdy v srpnu, možná se to od té doby změnilo, nicméně neobdržela jsem žádnou informaci o tom, že by bylo kárné řízení ukončeno. Kolega Janák odešel ze státní služby, takže tím bylo kárné řízení s ním skončeno automaticky.

Vy už nejste vedoucí odboru. Během letošního roku bylo vypsáno výběrové řízení, a to vyhrála právě vaše bývalá podřízená paní Boschat.

Bylo výběrové řízení, kam se přihlásili tři lidé. Já jsem samozřejmě věděla, že moje další působení na ministerstvu je nemožné, ale čekala jsem, kam budu zařazená. Nakonec byla vybrána paní Boschat, to bylo někdy v květnu, v červnu, kdy jsem o tom obdržela informaci. Pak jsem čekala, kdy budu odvolána.

Ze začátku mě dost lidí podpořilo, ale jak se situace měnila a vypadalo to, že možná budu odvolána, tak z některých stran podpora trochu zeslábla, ale u některých ne, a toho si hodně vážím.
Martina Uhrinová

A byla jste odvolána?

Byla jsem odvolána k 15. srpnu. Když jsem ráno přišla do práce, tak jsem se podívala do telefonního seznamu a zjistila jsem, že už nejsem vedená jako ředitelka a že je tam uvedena paní Boschat, tak jsem začala telefonovat. Pan náměstek měl dovolenou, jeho zástupce měl volno, takže jsem volala na personální oddělení. Tam nikdo nevěděl, jak to je, až v poledne mi bylo předáno rozhodnutí, s tím, že jsme nebyla přeřazena na jiné místo, ale jsem zařazena mimo výkon služby.

S jakou reakcí jste se setkala u kolegů na ministerstvu?

Ze začátku mě dost lidí podpořilo, ale jak se situace měnila a vypadalo to, že možná budu odvolána, tak z některých stran podpora trochu zeslábla, ale u některých ne, a toho si hodně vážím.

Nezvažovala jste, jestli je to riziko, do kterého chcete jít?

Věděla jsem, že to je riziko, že můžu přijít o práci, ale prostě jsem nemohla jinak.

autoři: Jana Klímová , jpr
Spustit audio