Vedoucí Rekonstrukce státu: Když to voliči politikům spočítají, protikorupční zákony projdou

Vládní politické strany před volbami slibovaly vypracovat sérii protikorupčních zákonů. Z dokonalé série je však rozpačité korzo. Co na to říká vedoucí projektu Rekonstrukce státu Jiří Boudal?

„Narazili jsme na nového protivníka,“ přiznává v úvodu rozhovoru s moderátorem Martinem Veselovským Jiří Boudal. Naráží tak na návrh zákona o registru smluv, ze kterého vypadla povinnost zveřejňovat veškeré údaje smluv na internetu.

Připomíná, že nejprve bylo dosaženo politické shody. „Následně k nám doputovala ministerská verze. Ta sice není finální, ale liší se a nedodržuje politickou shodu. Máme tu dalšího protivníka a nerozumíme, jaké důvody ke změně vedou,“ tvrdí Jiří Boudal s tím, že zákon v současné podobě nemá smysl. „Nikdo nestojí o registr začerněných souborů,“ zdůrazňuje. Přínos původně navrhovaného zákona byl podle něj hlavně v účinných sankcích.

Čtěte také

Za velký průšvih označuje také diskuzi o zákonu o státní službě. „Nejdůležitější zákon bude schvalován jako přílepek,“ poukazuje.

Jak tedy hodnotí povolební spolupráci s politiky? „Nebyli jsme naivní. Celá naše akce vychází z názoru, že v politice bude vždy dost těch, kteří budou zneužívat moc, a také dost konzervativních politiků,“ shrnuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio