Věra Jourová o rozdílech v platech mezi muži a ženami: Ženy si říkají o nižší ohodnocení

Prezident Miloš Zeman se vyslovil proti výuce handicapovaných dětí v běžných školách. „Nelíbí se mi, že se bavíme paušálně o skupině handicapovaných dětí,“ reaguje na jeho výroky evropská komisařka pro spravedlnost a rovné příležitosti Věra Jourová.

Případy handicapovaných dětí je podle ní dobré posoudit vždy jednotlivě. „Je třeba se bavit o možnostech individuální pomoci, asistenta, který by postiženým dětem pomáhal,“ zamýšlí se Věra Jourová a vzpomíná na dobu, kdy studovala práva a spolu s ní studovali také dva nevidomí spolužáci. „Nemohli by studovat, kdyby jim kdysi v dětství někdo zakázal výuku,“ uvažuje.

Za neschopné běžné výuky jsou v Česku často označovány romské děti, které bývají posílány do praktických škol. „Procento romských dětí v těchto školách máme velmi vysoké. Proto Evropská komise vyzvala vládu k nápravě situace,“ přibližuje možné další tohoto evropského orgánu Věra Jourová.

Moderátorka Helena Šulcová se Věry Jourové ptala také na rozdíly v platech mezi muži a ženami v Česku. „Ženy na manažerských pozicích si údajně neumějí vyjednat dobré podmínky. Když žena vyhraje konkurz, řekne si o nižší ohodnocení než muž,“ popisuje Věra Jourová to, co se dozvěděla od vysokých manažerek působících v Česku.

Proč se ženy podceňují? Z jakého důvodu přijdeme o pět miliard z evropských dotací? A jak Věra Jourová vnímá spor mezi ministrem pro místní rozvoj a městem Praha? Jak si vede ministryně Karla Šlechtová? I to jste mohli slyšet po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio