Věra Jourová: Pokud se navržená reforma dotáhne, tak máme obavy o svobodné volby v Polsku

Polský prezident Andrzej Duda podepsal jeden z tří zákonů soudní reformy v Polsku, dva z nich bude vetovat. To je vývoj dobrý směrem, řííká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová. Zároveň neskrývá obavy ohledně zachování právního státu v Polsku.

Jsem komisařka zodpovědná za stav justice v EU, proto mne velmi zneklidňuje, pokud v členském státě dochází k takovým změnám, které by mohly zlikvidovat nezávislost a efektivitu justice,“ říká s tím, že v momentu, kdy by reformy přišly k sobě, tak není v Polsku, kdo by vykonával evropské právo.

„Polští soudci jsou zároveň evropští soudci, já to vidím jako velmi zásadní se k tomu vyjádřit a proces zastavit,“ vyzdvihuje.

Evropská komise bude pravděpodobně posílat v pořadí třetí doporučení, jakým způsobem by si představovali nastavení právního státu – vyvážení moci soudní, zákonodárné a výkonné. „Pokud odpověď z Polska nebude uspokojivá, tak budou záležitost řešit pravděpodobně ministři zahraničí v září,“ dodává.

Evropská komise podle ní respektuje, že v zemi proběhly svobodné volby a vládne tam vítězná strana, zároveň připomíná, že Polsko se tím, že se stalo součástí EU, přihlásilo k dodržování určitých zásadních principů, na kterých stojí demokratický stát a právní řád.

„Tady vidíme, že toto může být porušeno v Polsku, proto nám to dává jako evropské instituci oprávnění vyžádat si vysvětlení a požadovat nápravu věci,“ upozorňuje s tím, že snahou je, aby v Polsku byly další svobodné volby. „Pokud by byla dotažená reforma tak, jak je dnes navržená, tak máme veliké obavy o další svobodné reformy v Polsku,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio