Větší bezpečnost? Zaveďme společnou armádní jednotku zemí V4, navrhuje slovenský prezident

Do České republiky dorazil na první oficiální návštěvu slovenský prezident Andrej Kiska. V rozhovoru s Helenou Šulcovou po lince z Bratislavy se dotknul otázky armády a vojenské spolupráce zemí V4, ale také vyjádřil soustrast rodinám českých vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu. „Měli bychom nést zodpovědnost za to, v jakém světě žijeme, proto bychom v armádních misích neměli přestávat,“ míní.

Dlouhodobý pocit bezpečí, který převládal v evropských zemích, se kvůli ukrajinské krizi proměnil spíše v nejistotu. „Situace na Ukrajině je stále dramatická a měli bychom být připravení na to, že se může zhoršovat. Nesmíme se nechat ukolébat,“ nastiňuje.

Čtěte také

Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko by proto měly prohloubit vzájemnou vojenskou spolupráci. „Slovensko je malá země, proto sdílení nákladů na armádu je velmi rozumným krokem. Je třeba mluvit o tom, jakým způsobem při jednotlivých rozpočtech armád zvýšit bezpečnost. Určitě pomůže společná obranná politika,“ nastiňuje.

V otázce česko-slovenských vztahů by podle něj měla pokračovat výměna zkušeností. „V Česku se aplikuje systém Kobra, který na Slovensku pomáhal zvýšit vymahatelnost daní o stovky miliónů eur. Každé tyto zkušenosti jsou pro nás dobré,“ říká s tím, že naopak Slovensko by si mělo vzít příklad z vyšší úrovně českých škol a zdravotnictví.

Jak Andrej Kiska charakterizuje současné vztahy se slovenským premiérem Robertem Ficem? A jaká témata bude projednávat se svým českým protějškem Milošem Zemanem? I to jste se mohli dozvědět ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio