Více peněz na sociální služby i silnice. Podpoříme pozměňovací návrhy k rozpočtu, říká Vostrá z KSČM

Návrh bývalé vlády na státní rozpočet, který počítá s padesátimiliardovým schodkem, prošel v prvním čtení ve Sněmovně. Někteří poslanci jsou ale pro vyrovnané rozpočty, mezi ně patří i předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá z KSČM. Ta ve Dvaceti minutách Radiožurnálu potvrzuje, že komunisté podpoří řadu pozměňovacích návrhů.

„V prvním čtení jsme se jako klub KSČM zdrželi hlasování, a to z toho důvodu, že schodek 50 miliard nám přijde trošku velký. My jsme pro vyrovnané rozpočty,“ říká s tím, že v některých případech není ministerstvo financí dost opatrné – nevytváří rezervy na to, až přijde útlum dotací z EU.

Připomíná také, že jde o rozpočet, který předkládala jedna vláda, odpovědnost ale leží na druhé. „Vycházeli jsme z filozofie, že než rozpočtové provizorium, tak je lepší připravit korekce ve druhém čtení,“ vysvětluje.


Zvednu ruku pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.Miloslava Vostrá

A v té souvislosti jmenuje priority, kde by komunisté chtěli rozpočet poopravit. Chtějí více peněz na sociální služby, místní komunikace zejména druhé a třetí třídy, posílit položku ochrany práv dětí, mají také pozměňovací návrh, který se týká podfinancovaných nemocnic.

„Je tam spousta drobných pozměňovacích návrhů, které velmi rádi podpoříme, a podpořili jsme je i na rozpočtovém výboru,“ říká s tím, že se jedná například o sto milionů korun na učebnice pro speciální školy nebo sedmdesát milionů na protidrogovou prevenci. Posledně jmenovaný pozměňovací návrh ale neprošel.

autoři: prh , mba
Spustit audio