Vinaři zachraňují, co se dá, ale hniloba postupuje! říká o sklizni hroznů Tibor Nyitray

„Začátek roku nebyl na počasí nejhorší, ale následně nastaly velké deště, zároveň bylo chladno a hrozny neměly šanci vyzrát,“ nastiňuje předseda Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray důvody, proč je letošní úroda hroznů spíše podprůměrná. Podraží kvůli tomu víno? Nejen na to odpovídal v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

Velká voda způsobila praskání bobulí hroznů, a tím vytvořila prostor pro napadení šedou plísní vinné révy. „Zkázu dokonaly mušky octomilky,“ vysvětluje s tím, že víno se v těchto případech musí vyhodit. „V podobě vína by se projevovaly hnilobné, plísňové tóny,“ nastiňuje.

Čtěte také

K dnešnímu dni je podle něj sklizeno na 60% hroznů. „Všichni se snaží zachránit, co se dá. Ale hniloba postupuje a kdo nesklidí včas, tak budou škody ještě větší,“ podotýká. Dostanou kvůli špatné sklizni vinaři od Evropské komise výjimku pro doslazování?

„V běžném roku se může doslazovat určitým množstvím určitý kvalitativní stupeň očekávaného moštu pro víno, a my teď žádáme, aby nám bylo povoleno ještě o něco více dosladit,“ říká, ale také upozorňuje, že mošty je možné doslazovat pouze pro vína stolní, zemská a jakostní, nikoliv přívlastková.

Čtěte také

Jak je to s dovozem nekvalitního vína? A lze poznat nepoctivé víno? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio