Vláda neplní sliby, nevylučujeme stávku, varuje rektor Masarykovy univerzity

To nejhorší, co jsme ve školství od roku 1989 zažili. I tak akademici hodnotí současnou vládu a její přístup k financování školství. „Vláda se rozhodla, že bude oslovovat jiné cílové skupiny, než jsou studenti a učitelé vysokých škol,” soudí Mikuláš Bek, rektor brněnské Masarykovy univerzity.

Minulý týden akademici poslali premiérovi otevřený dopis, aby dodržel slib o financování vysokých škol. „Před volbami vláda naslibovala navyšování rozpočtu a peníze samozřejmě nemá. Zatím to vypadá, že nároky vysokých škol nebudou uspokojeny vůbec,” shrnuje Mikuláš Bek.

Ministryně Valachová podle něj na vině nění. „Mezi ministry patří k nejpracovitějších a velmi si jí vážím. Za navýšení opravdu bojovala. Ukázalo se ale, že při péči o regionální školství ze zorného pole vlády vypadly vysoké školy,” poukazuje akademik.


Bude-li situace pokračovat, dopadneme jako na Slovensku. Studenti začnou hromadně prchat do zahraničí.MIKULÁŠ BEK

Problém je podle něj především v neplnění volebních slibů. „Dosud jsme byli zvyklí na to, že slovo premiéra a ministra platí. Až během posledních čtyř let to začalo být jinak. Politici nejsou schopni své sliby naplnit, proto budeme muset přistoupit k razantnějším krokům,” varuje Mikuláš Bek.

Nevylučuje přitom ani možnost stávkové pohotovosti nebo přímo stávky. Nedostatek financí prý zasáhne i samotné vzdělávání - kvůli nedostatku prostředků možná budou vysoké školy zkracovat semestr. „Ale předjímat nechci, jde jen o určité možnosti,” upozorňuje rektor Masarykovy univerzity.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , kko
Spustit audio