Vladimir Putin ukazuje sílu. Na případu Nadiji Savčenkové zkouší limity, tvrdí poslankyně Kristýna Zelienková

Jihoruský soud odsoudil ukrajinskou pilotku Nadiju Savčenkovou k 22 letům vězení. Za její propuštění se přimlouvá i poslankyně Kristýna Zelienková z hnutí ANO.

„Rozsudek se dal čekat. Nadija Savčenková byla souzena za něco, co nebylo prokázáno. Soudní systém v Rusku nefunguje a obhajoba předkládala důkazy, které soud nebral v potaz,“ popisuje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. Ruský prezident Vladimir Putin podle poslankyně na tomto případu ukazuje svou sílu a zkouší limity.

Nadija Savčenková byla souzena za překročení ruské hranice. „Přitom byla chycena na ukrajinském území separatisty, kteří ji zavlekli do Ruska. A byla obviněna z vraždy dvou novinářů. Ale v době vraždy byla už v zadržení separatistů,“ přibližuje Kristýna Zelienková.

Poslankyně však uznává, že Nadija Savčenková nemusí být zcela bez viny. „Je voják. Nechci tvrdit, že se neúčastnila bojů, ve kterých zahynuli lidé. Ale je voják, který bránil svou zem před agresorem. A tím je jednoznačně Rusko,“ soudí.

Čtěte také


Kristýna Zelienková o kauze Čapí hnízdo
„Pan Babiš čerpal dotace a z morálního hlediska to v pořádku není. Nechci mluvit za pana Babiše, ale nějakou odpovědnost by vyvodit měl, je přece ministr financí a místopředseda vlády,“ zamýšlí se.

Podle Kristýny Zelienkové bychom neměli zapomínat ani na další Ukrajince, kteří zůstávají zadržení v Rusku. Nadija Savčenková je proto v tomto ohledu jen špičkou ledovce. „Na 28 Ukrajinců bylo odsouzeno v Rusku. Byli mučeni a donuceni k výpovědi,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.