Vladimír Špidla: Státy s rozumnou minimální mzdou mají vyšší zaměstnanost

Vláda Jiřího Rusnoka bude jednat o zvýšení minimální mzdy. To by mělo lidi motivovat k hledání práce. Bude to fungovat? Vždyť v Evropě najdeme i státy, které minimální mzdu nemají. Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu a moderátora Martina Veselovského byl bývalý eurokomisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti a také stínový ministr životního prostředí za ČSSD Vladimír Špidla.

„Minimální mzda odstraňuje to, co se označuje jako chudoba v práci,“ tvrdí Vladimír Špidla s tím, že naše společnost je založená na představě aktivity a také na tom, že práce se vyplácí. Zároveň zdůrazňuje, že česká minimální mzda je nejnižší v Evropě.

„Ve Skandinávii a Německu mají minimální mzdu stanovenou kolektivními smlouvami, takže i v těchto zemích minimální mzda vlastně existuje,“ upřesňuje.

Minulé vlády minimální mzdu nevalorizovaly. Vladimír Špidla to považuje za ideologický přístup. „Nemá to žádnou racionalitu,“ domnívá se. „V České republice se minimální mzda týká asi 1 nebo 2 % lidí, což je jen nepatrná část pracovní síly,“ uvádí.

Podle Vladimíra Špidly se navíc ukazuje, že státy, které mají rozumnou minimální mzdu, mají také vyšší zaměstnanost, protože práce se vyplácí. Rozumná výše se podle něj pohybuje kolem 40 % průměrné mzdy. „V České republice dosahuje 32 %. To je méně než v Bulharsku, Rumunsku nebo na Slovensku. Tato mzda je pouze forma a nemůže mít sociální účinek,“ tvrdí.

Proč se minimální mzda nezvyšuje, když se týká pouze 2 % lidí? Jak se projevilo zavedení minimální mzdy ve Velké Británii? A mohlo by být zvyšování minimální mzdy spojeno s propouštěním? Také na to se ptal Martin Veselovský po 17. hodině. Rozhovor si kdykoliv můžete připomenout při poslechu audio záznamu.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Špidlou ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.