Vladimíra Dvořáková, předsedkyně akreditační komise

Plzeňská práva mají podle Západočeské univerzity dostatečné personální zabezpečení pro perspektivní výuku a odmítají tedy důvody akreditační komise k rozhodnutí neprodloužit akreditaci magisterského oboru. Co by se muselo stát, aby komise stanovisko změnila? Jde tady skutečně o počty pedagogů, nebo o snahu očistit vysoké školství od té jeho části, jejíž minulost je spojená s rychlostudenty? Začíná Dvacet minut Radiožurnálu. Pozvání přijala předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Vítejte u nás.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Dobrý den.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Vážení posluchači, vašim dotazům v průběhu pořadu zcela nejlépe poslouží naše facebookové stránky s adresou Dvacet minut Radiožurnálu. Paní profesorko, já mám stále pocit, že plzeňská práva v podstatě potápí jakýsi démon spojenectví s fanouškem rychlostudentů, docentem Kindlem. Máte ho také?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Já si tak úplně nemyslím, že by tento fenomén tam ještě výrazněji působil, ale každopádně ta škola byla silně poškozená. Myslím si, že to vyrovnání s tím, co se škole dělo, vlastně ještě neproběhlo zcela úplně. Je naprostá snaha říkat, že se vlastně nic nedělo, že vlastně žádný problém nebyl a trošinku je tendence říkat, protože my jsme tak skvělí, tak nás pořád ti ostatní likvidují, ale především bych řekla, že se prostě nepodařilo zkonsolidovat to personální zabezpečení, nastartovat vědu a výzkum a skutečně vytvářet to, co vytváří vysokou školu vysokou školou, to znamená, sbor, jádro profesorů, docentů, kteří prostě táhnou tu fakultu a kteří mají kontakty v zahraničí a kteří vytvářejí ten image a mají prostě dobré jméno řekněme v té vědecké obci.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
To je v tom zdůvodnění komise, k tomu já se ještě určitě dostanu, ale já bych ráda vysvětlila, kde se ve mě ten pocit vzal, o kterém jsem mluvila v úvodu, když se podíváme ve veliké zkratce do toho dění, když tak mě opravte, od roku 2009 po vypuknutí rychlostudentského skandálu, tak chvíli zkoušel dát po dvojici Zachariáš Kindl školu dohromady nynější ministr spravedlnosti Pospíšil, sebralo se pár diplomů rychlostudentům, Jiří Pospíšil se vrátil do politiky, došlo na duel pánů Eliáš Růžička a děkanem se stal pan Růžička. Opět člověk údajně z původního Kindlova tábora. Na to loni asi 30 učitelů kolem profesora Eliáše sbalilo kufry a z Plzně prostě odešlo. Byl už tento moment začátkem koncem plzeňských práv, protože mluvíte o personálním zabezpečení.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Ano, já si myslím, že začátek konce možná už byl někdy 2008, nežli vůbec ještě propukla ta aféra, kdy my jsme upozorňovali a netušili jsme, jak hluboká je ta krize, ale upozorňovali jsme na to kromě netransparentnosti některých věcí i na to, že se tam vlastně nebuduje tým, že pořád tam někdo jenom přichází, odchází. Ono to možná bylo i součástí celého toho procesu, protože ta škola byla hodně budována na externistech a máteli hodně externistů, tak vlastně nikdo moc netuší, co se vlastně na tý škole děje, takže jako to bylo trošinku jako ta jedna z příčin a my jsme třeba v době, kdy nastupoval pan děkan Pospíšil, tak jsme měli jeden z požadavků, aby se konsolidovala ta situace a tam došlo skutečně ke zmenšení počtu pracovníků. Oni tenkrát měli více pracovníků nežli měli pražská práva, to bylo docela zajímavé, ale všichni jenom na částečný úvazek. Pak to zase nějakým způsobem začalo narůstat a ti lidé se potom zase vraceli v nějaké podobě, ale to, co mně připadalo klíčové, že vlastně od toho roku 2010, kdy my jsme říkali opravdu ta situace teď se musíte soustředit, to bylo ještě před volbama pana Růžičky, dali jste tu školu trochu dohromady a teď teda musíte jít na to, ať ji nastartujete odborně. Rok poté ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pak přichází Kindlův člověk.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Já nevím, jestli je to Kindlův člověk nebo není, jako prostě tyto věci neodhaduju. Samozřejmě ty otázky kolem Diag Human rozhodně ani fakultě opět ani klidu neprospěly v tomhle tom směru a vlastně rok poté my tam přicházíme a zjistíme, že vlastně ta situace personální se víceméně zhoršila a navrhujeme, nejenom, že už ztrácejí doktorské studium, ale navrhujeme omezení akreditace, a to je tedy před půl rokem ve svý podstatě a vlastně od té doby vlastně byť tedy nakonec pan děkan Růžička odešel a byl zvolen jiný pan děkan, ale vlastně to personální zabezpečení nemění tu svoji logiku, to znamená, někoho zvenčí vezmeme a splníme ty takový ty základní limitní kritéria a budeme se dohadovat o tom, jestli úvazek má být 1,5 nebo 1,75, ale vlastně všichni ti lidé budou aspoň částečně ještě někde mimo.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Neboli slyším správně, že i kdyby teď škola personálně stabilizovala, k čemuž se dost upínají naděje nové, vlastně nového vedení v čele s paní Mauritzovou, která vlastně říká personálně stabilizujeme situaci a vyhovíme akreditační komisi, tak já tam slyším nedůvěru, že i kdyby nabrali lidi, tak nevěříte, že to nebude účelové nabrání lidí?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Tak je to od roku 2008 se toto řeší a vlastně jako v momentě teďko, když naberou lidi, tak my zároveň ale posuzujeme, jaká byla doposud nebo jakým způsobem vlastně ta aktuální situace je z hlediska publikační činnosti, vědeckých grantů a podobně a tam tedy jediný nositel vědeckého grantu, který tam byl, odešel tedy v létě spolu s profesorem Eliášem a vlastně není tam žádný vědecký grant a jsou tam různé operační problémy a fond rozvoje vysokých škol, ale není tam žádný vědecký grant, tam není u těch profesorů a docentů víceméně vlastně není publikace v zahraničí a teď nejde o to, že bychom chtěli nějaký impact factury a že bysme chtěli, aby každý docent a profesor měl nějaké publikace v zahraničí, ale když vezmeme všechno, všechny docenty a profesory na té fakultě a podíváte se na jejich publikační činnost, tak zjistíte, že kromě pana profesora Kopala, který publikoval něco v zahraničí ke kosmickému právu a je tedy věku 83 let, tak tam nikdo neměl studie nebo knihu v zahraničí, což teda pro celou fakultu je naprosto neuvěřitelný výsledek. A já si nedokážu představit, jak toto by se dalo napravit. Že jo, my jsme čekali, že třeba budou, bude řečeno, tak my máme takovouhle představu, dáváme sabatikl mladým lidem, aby se urychlily jejich docentury, ale mimo, místo toho vidíme vlastně se rychle nabírají nějací lidé, kteří mají teda ty docentury, ale kteří nepovažují za nutný, že by třeba pro tuhle situaci fakultě se vzdali těch dalších úvazků. Oni to naplní a sníží na těch 1,5, ale většinou to ani není měněno tím, že by méně učili jinde nebo více začali učit tady. Ono jenom je to formální víceméně.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Neboli /souzvuk hlasů/ naprosto jednoznačně, jestliže z analýzy personální situace děkana právnického fakulty, pana Paulyho, kterou dnes zveřejnil na tiskové konferenci, vyplynulo, že se k 1. březnu změní pracovní poměr zaměstnanců a plzeňská práva budou mít 25 docentů a profesorů, a z toho 9 bude kmenových, to znamená s úvazkem jedna celá na fakultě, plus dejme tomu až 0,5 někde jinde, tak to samo o sobě nestačí k tomu, aby komise změnila názor?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Já si myslím, že to samo o sobě příliš nestačí, protože je to přesně v tom momentě, kdy je nějaký problém, ale my nevíme, co bude za půl roku, kdy se to zase změní, někdo odejde, ale hlavně tam není ta koncepce, která by vytvářela to jádro. Tam není skutečně to jádro lidí, kteří by o tu fakultu bojovali s tím, že by ji prostě posouvali vědecky odborně. Jde o magisterský obor, nejde o bakalářské studium, jde o magisterský obor práva, což je nesmírně důležitá věc a říkám, ty výtky akreditační komise jsou už 4 roky, několikrát mezitím bylo postupně, měli omezení doktorského, ztrátu doktorského studia, hrozbu omezení, potom akreditační komise doporučila omezení, ministerstvo teda to nepřijalo a nakonec teda jsme se dostali sem. Proč to škola vnímá jako blesk z čistého nebe, to mi není jasné, včetně toho, že vlastně na všech těch jednáních, i na jednání Akreditační komise v červnu byla paní rektorka, bylo tam vedení školy, byli tam proděkani, všechny tyhle ty hodnocení jsou na webu pro jakékoliv zájemce prostě najdou buď pod aktualitami nebo prostě pod hodnocením škol nebo zápisů Akreditační komise, kde prostě se opakuje pořád totéž, to znamená, že nejde jenom o to, jestli je úvazek 1, 1,5, 1,7, ale že to posuzujeme skutečně jako celek, jednotliví profesoři mohou mít úvazek klidně do 1,5, 1,7, to jsou rozdílný trochu přístupy, v jaký pozici, ale jestliže tam není nikdo, kdo by byl bez vedlejšího úvazku, tak to prostě je divný.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Kolik lidí bez vedlejšího úvazku by stačilo k tomu, aby se ten váš náhled začal měnit?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Já si myslím, že to není zase úplně podstatné, protože tam je jeden člověk bez vedlejšího úvazku.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Jeden.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Ten zmiňovaný pan profesor Kopal, kterého já si nesmírně vážím, ale předtím je ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Kterého vedení přiznává, že už přeci jenom je v důchodovém věku.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Je to už v tom vyšším důchodovém věku. A zase vůbec nic proti lidem, kteří jsou ve vyšším důchodovém věku a přijdou na tu fakultu, pronesou přednášku, dají vlastní zkušenosti, pan profesor Kopal má fantastický zkušenosti, ale to, že bude vlastně tím hlavním, kdo bude zabezpečovat dva povinné předměty mezinárodní právo veřejné, doufám, že si to nepletu, jedna a dva, tak mi to přijde, víte, už je to hodně na člověka, předpokládala bych, že prostě přijde spíše a dá ty zkušenosti, povede nějakou práci a tak to dále, to co bývá zvykem.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ať se netočíme, promiňte, že vás přeruším, ať se netočíme stále jenom u pana profesora Kopala. Já se stále vrátím k tomu, k čemu já si osobně říkám Kindl efekt, protože, když byl v lednu zvolen teď nový děkan, pan Pauly, tak prohlásil proděkan Bohumil Poláček, že spolupracovat hodlal jen s neúspěšnější protikandidátkou pana Paulyho Petrou Jánošíkovou, protože, cituji, "statní dva kandidáti hrozí rizikem, že mohou být jakkoliv spojováni s takzvaným aférovým vedením fakulty a tím se riskuje negativní stanovisko Akreditační komise." Paní předsedkyně, souvisí zčásti alespoň stanovisko Akreditační komise s anonymním upozorněním, které přišlo i do médií a které hovoří o tom, že děkan Pauly je blízkým spolupracovníkem docenta Kindla z doby jeho největší slávy, i když teda samozřejmě dodávám, že pan děkan Pauly něco takového naprosto odmítá?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Já se přiznám, že já jsem tohle to anonymní sdělení nepostřehla, takže to je první věc. Druhá věc ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Takže napojení pana Pauly, údajné napojení vás neovlivňovalo?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Já jsem ale vůbec netušila, že bych měla hledat nějaké spojení pana Paulyho, protože pan Pauly taky pracoval na Vysoké škole ekonomické v nějaké době a já vůbec bych nespojovala v tomhle tom, a neměla jsem pocit, že bych kdykoliv narazila na to. Navíc já bych chtěla upozornit na to, že rozhodně pro mě není problém, když najdu a zjišťuju, že někdo byl třeba spoluautor pana Kindla, pana Zachariáše, kohokoliv, prostě to byli lidi, který se zabývali určitým právem. Rozhodně pan Kindl patřil k dobrým právníkům, jako kvalitním právníkům a prostě psal a publikoval knihy a prostě kdokoliv byl spoluautor pana Kindla, pro mě není nikdo, kdo by byl podezřelý, takže o tohle nejde a nemám pocit vůbec, že bych o těhle těch věcech jako v tomto směru při hodnocení Plzně uvažovala.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
O budoucnosti plzeňských práv debatujeme s předsedkyní Akreditační komise Vladimírou Dvořákovou. Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Máme tady dotaz posluchače, paní předsedkyně, David Procházka se ptá: "Kde jsou uveřejněna všechna kritéria, která Akreditační komise používá při hodnocení a případně, kdo je vydal na základě čeho je vydal?"

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Tak lze je dohledat vlastně na webových stránkách Akreditační komise, kde jsou, běžné standardy jsou tam i ty přístupy, jakým způsobem Akreditační komise postupuje. To, jakým způsobem jsou projednávány, vyplývá i ze statutu Akreditační komise a dalších právník dokumentů, z toho vyplývá i povinnost zveřejňovat, zdůvodňovat veškerá rozhodnutí, která Akreditační komise přijme. A vychází z toho, je tam jedna věc další, která říká také, že Akreditační komise při posuzování žádosti si může vyžádat ty další, jakékoliv další podklady, které k tomu potřebuje. Já bych chtěla říct, že ty postupy, jaké my používáme, jsou naprosto standardní postupy, které se používají v Evropě, které se používají i ve svý podstatě ve Spojených státech, v obojím případě já jsem tyhle ty věci poměrně dost studovala.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Neboli ten dokument standardy Akreditační komise pro posuzování žádostí a tak dále, který já jsem si vytiskla, mám ho tady před sebou, má 8 stránek, ten vychází z evropských standardů?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Já myslím, že vychází z celkově západních standardů. Jako je to, jsou ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Je to odněkud opsané?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Ve svý podstatě vychází to pro hodnocení kvality a vychází to, je to i určitá tradice, ono se to postupně vyvíjí od roku 90, kdy vznikla Akreditační komise, vycházelo se z toho, jakým způsobem je akreditační proces v západní Evropě, z toho se to vyplývalo, postupně my jsme se stali, před 2 lety jsme se stali plnohodnotným členem ENQA, to znamená tý asociace evropských komisí, to znamená, že je řečeno, že naše postupy a naše hodnocení a naše přístupy k hodnocení odpovídají těm evropským standardům, takže to je velmi podstatné, že jsme skutečně vstoupili plnohodnotně do tohoto elitního klubu, a tam je jedna ze základních podmínek je samozřejmě i ta transparentnost i zveřejňování všech věcí, i vlastně nezávislost na politicích a nezávislost na ministerstvu.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Když jste řekla zveřejňování, nezávislost na politických, na ministerstvu, proč se ale vystavujete kritice ministra Dobeše, kritice Západočeské univerzity za to, že jste zveřejnila stanovisko Akreditační komise dřív, než ho měla k dispozici Západočeská univerzita, která stále ještě čeká na jeho písemné vyhotovení? Proč to radši neuděláte tak, jak by velel takový ten základní zákon slušnosti, napřed informovat subjekt, který je zkoumán a posuzován?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Ono je to složitější. My, když rozhodnem asi ve 400 věcech, tak si představte, že jako to všechno je zveřejněný tím, že se to zveřejní většinou na webových stránkách nebo je možný to zveřejnit právě prostřednictvím tiskové zprávy jako České tiskové kanceláře. My jsme to nezveřejňovali tak, že bychom to řekli nějakému novináři, podívej se, tadyhle máme teďko sólokapra a bylo tam přesně i se zdůvodněním jako tisková zpráva, ze který teda vycházeli novináři a ke který se dostali. Já jsem paní rektorku chtěla informovat a vlastně o půl hodiny, tenkrát jsme to trochu zdrželi. Problém byl v tom, že my jsme nepočítali s tím, že budeme bezprostředně po Akreditační komisi zveřejňovat stanovisko k Plzni. Vzhledem k tomu, že prostě během jednání jsme měli několik, možná desítek telefonátů, kdy co jak rozhodneme ohledně Plzně, tak prostě pronesli, že teda zveřejnění bude po skončení zasedání formou teda tiskové zprávy, která se dá k dispozici České tiskové kanceláři a že dříve nebudeme dávat žádné informace. Vzhledem k tomu mediálnímu zájmu, kdybychom to neřekli, já si dokážu představit, jak prostě mě odchytávají v různých podobách a já dělám ty záhadné pohledy a říkám, já vám nemohu nic říci. Navíc já prostě musím zprávu, kterou zveřejním, tak musí být to zpráva, kterou Akreditační komise, nejenom, že my jsme odhlasovali stanovisko, ale ty podrobněji, musí to prostě být schváleno. Takže my jsme schválili tu krátkou jasnou zprávu, kterou jsme zveřejnili a nyní dopracováváme a je to podobně jako u soudu, dá rozhodnutí, a pak zpracovává teda vlastně to zdůvodnění, ty detaily zpracováváme a musí to opět projít schválením v zápise.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Mimochodem vy už jste v souvislosti s plzeňskými právy čelila i žalobě právě za zveřejňování informací, ale soud vám dal zapravdu, máte tedy pocit, že pokud vám teď ministr školství znovu opakovaně vyčítá zveřejňování informací, že jste jako komise ministerstvu nějak nepohodlní?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Já mám pocit, že nějakým způsobem vadí, že vlastně Akreditační komise se chová velmi transparentně, to znamená, že zveřejní všechny závěry a zdůvodní všechny závěry. A ono vlastně ta většina je doporučení, to jsou doporučení, na základě kterých ministerstvo koná. No, a v momentě, kdy jsou závěry k Akreditační komisi zveřejněný, tak jako možná ministerstvo není rádo, že se někdy tedy novináři potom ptají ministerstva, jestli koná, jestli dokonalo, nedokonalo, v jaký fázi je nějaké jednání, takže to už nás se netýká.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Takže pan ministr Dobeš by vás nejradši zrušil?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Ježíš to já nevím. Uvidíme, jak dopadne vlastně ten nový návrh zákona, jestli bude přijmut a jaká bude postavení Akreditační komise. Já bych chtěla říct jenom jednu věc, pokud by byla zpochybněna nezávislost Akreditační komise, tak by to mělo velmi negativní dopad na vnímání kvality našich diplomů v zahraničí.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A vy vnímáte tlak na zpochybnění nezávislosti Akreditační komise?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Já vnímám jednu věc, a to, že vlastně v některých případech ministerstvo poprvé vlastně za existence Akreditační komise třeba nepřijalo nebo zamítlo doporučení, což pak bylo řečeno, že vlastně i bylo v rozporu se zákonem a toto rozhodnutí bylo zrušeno, to se týkalo jednoho omezení akreditace, v jiných případech velmi dlouho vlastně nereagovalo na doporučení, které jsme měli. Koneckonců si myslím, že možná kdyby to omezení akreditace, které jsme navrhovali v červnu, kdyby ministerstvo o něm nakonec rozhodlo, tak možná, že by ta fakulta ty věci brala trošku vážněji, než v tomto případě ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
To se jednalo u magisterského studia u plzeňských práv.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
To byl ten zákaz přijímání prvních ročníků. Tam ministerstvo potom, co já teda mám informaci, sdělovalo, že vlastně tím, že teď se nepřijímají a my budeme rozhodovat o akreditacích, že vlastně je to zbytečné to omezení přijmout. To my jsme věděli také, ale měli jsme pocit, že to, ten návrh na to omezení bude takovým hodně silným signálem proto, aby řekněme to brali vážně.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Tak, abychom pohnuli otázkou, která hlavně teď tlačí taky hodně studenty, co bude dál, co se dá ještě udělat? Vaše doporučení nelze z hlediska ministerstva ignorovat, to znamená, jediný způsob, jak se může, pokud tomu já správně rozumím, fakulta pokusit zachránit svůj magisterský program, je znovu požádat o jeho akreditaci, chápu to správně?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Právně asi je toto možný. Oni mohou kdykoliv a kdokoliv může samozřejmě požádat o tuto akreditaci, takže oni mohou samozřejmě znovu požádat o akreditaci, to je jasný. A je otázka, jestli prostě v tomto momentě bude mít Akreditační komise pocit, že prostě mohlo dojít k nějakým kvalitativním změnám a bez ohledu na to, a fakulta má, ne fakulta, ale vysoká škola, protože právním subjektem je univerzita ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Západočeská univezita, ano.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Západočeská univerzita. Samozřejmě může dělat kroky, jaké všechny v rámci zákona samozřejmě, který přísluší, aby změnila stanovisko, ale zároveň bych velmi apelovalo na to, Akreditační komise se rozhodla o to krátké prodloužení aspoň do konce října, aby vytvořila maximální prostor pro vyjednávání o tom, co bude s budoucími studenty. Pokud se nezačne vyjednávat a bude se čekat, jak dopadne případně další nějaký odvolání nebo podávání nějakých stížností, mohou se studenti dostat do velmi vážné situace. Takže, pokud chce se pokoušet zachránit studium, nemělo by to, to apeluju na studenty, aby opravdu tlačili na vedení univerzity, nemělo by to bránit tomu, aby se začaly vyjednávat podmínky, za jakých by bylo možný, aby studenti buďto přestoupili na jiný fakulty nebo případně zazněl i návrh, že by v jistém momentě mohla fungovat chvíli Plzeň jako pobočka pražské univerzity, za jakých podmínek, za jakým složením a tak dále, aby se to, minimalizoval dopad na studenty. Pokud se bude čekat, jak to dopadne a teprve poté se vyjednávat případně to přežívání studentů, tak se dostanou do velmi složité situace. Takže právní kroky nechť udělá univerzity jaké chce, na to má plné právo samozřejmě, ale bylo by dobré, aby opravdu jak ministerstvo školství, které do tohoto může vstupovat, víceméně Akreditační komise, tak univerzita skutečně vyjednávala a vyjasňovala si, za jakých podmínek mohou studenti přijít, aby ta doba nejistoty byla co nejmenší. Asi by bylo dobré taky i částečně upravit vnitřní předpisy tak, aby mohli studenti třeba, jak to mám přesně, obhajovat diplomové práce, dělat státnice třeba ještě v září.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Řekla ve Dvacet minutách Radiožurnálu předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Díky za váš čas. Na slyšenou.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Na slyšenou.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Od mikrofonu Radiožurnálu se loučí Štěpánka Čechová.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne, Dvaceti minut Radiožurnálu i dalších zpravodajských a publicistických pořadů si můžete poslechnout v iRadiu.

Pokud se chcete našeho hosta na cokoli zeptat, dotaz mu můžete zaslat prostřednictvím mailové adresy 20minut@rozhlas.cz. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: šče
Spustit audio