Volební speciál Martina Veselovského z Královéhradeckého kraje

Vítám vás u čtvrtého speciálu z předvolební série Radiožurnálu, který mapuje situaci v jednotlivých krajích České republiky. Volby do krajských zastupitelstev proběhnou 12. a 13. října a do té doby vám budeme přinášet debaty s kandidáty na posty hejtmanů, tedy s lídry krajských kandidátek. Dnes vysíláme z Náchodského gymnázia, z Královéhradeckého kraje a já budu chtít vědět, jak chtějí místní politici tento kraj spravovat v příštích čtyřech letech. Tito politici jsou do speciálu Radiožurnálu zváni podle klíče, který skrze svůj volební model poskytla společnost PPM Factum. Podle něho zveme zástupce těch stran, které by se nyní s devadesátiprocentní pravděpodobností dostaly do krajského zastupitelstva. A v Královéhradeckém kraji to jsou Občanská demokratická strana, ta by nyní získala 23 % hlasů, její královéhradecký lídr je krajský zastupitel Miloslav Plass. Dobré odpoledne.

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Česká strana sociálně demokratická by nyní dosáhla na 19,9 % hlasů, zde ji vede hejtman Lubomír Franc, který zároveň kandiduje do Senátu. Dobré odpoledne pane hejtmane.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Dobré odpoledne všem posluchačům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Další v pořadí je TOP 09 a Starostové, kteří by získali nyní 13,4 % hlasů. Královéhradeckým lídrem je starosta Nové Paky Rudolf Cogan. Dobré odpoledne.

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Dobré odpoledne, zdravím Náchod a celý kraj.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A nakonec by se do zastupitelstva z devadesátiprocentní pravděpodobností dostala také Komunistická strana Čech a Moravy s 12 % hlasů, zde ji vede krajský zastupitel Otakar Ruml. Dobré odpoledne i vám.

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
Dobré odpoledne všem posluchačům České televize.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, jak je zvykem u předvolebních speciálů i tento můžete poslouchat jednak na frekvencích Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, nyní v Královéhradeckém kraji také na frekvencích Českého rozhlasu Hradec Králové. Pokud se chcete i dívat, tak na webové adrese zpravy.rozhlas.cz. A tady je úvodní, krajská informace.

redaktorka:
Královéhradecký kraj leží na severovýchodě Čech. Rozlohou i počtem obyvatel se řadí mezi průměr. V krajských volbách před čtyřmi lety zvítězila ČSSD následovaná ODS. Sociální demokracie vytvořila po volbách koalici s SNKED a koalicí pro Královéhradecký kraj. Současný sociálnědemokratický hejtman Lubomír Franc bude svůj post ve volbách obhajovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik na úvod o Královéhradeckém kraji. U mikrofonu je stále Martin Veselovský. Pane hejtmane Franci, ta první otázka bude směřovat na vás. Podle průzkumu agentury PPM Factum nepůjde k volbám v Královéhradeckém kraji, opakuji nepůjde k volbám, 59 % lidí. Většina z nich proto, podle toho, co říkají, že je znechucena chováním politiků. Cítíte se za to také, vzhledem k tomu, že jste tady hejtmanoval poslední čtyři roky nějak odpovědný?

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Tak, podle mě to určitě není dobrá zpráva, protože lidé by měli, v okamžiku, kdy můžou o něčem rozhodnout, tak k volbám jít. Částečně se za to musíme cítit zodpovědní všichni, kteří v politice dneska fungujeme. Na druhou stranu, vy to dobře víte, že v Královéhradeckém kraji nebyly žádné kauzy, které by přitáhly jakousi celostátní pozornost, že kraj fungoval standardně. To znamená ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane hejtmane, na druhou stranu, ta čísla, my už máme jaksi čtyřmístnou řadu těch průzkumů z jednotlivých krajů České republiky, tak ta čísla vycházejí nejhůř. Řekněme ta otrávenost, nebo znechucenost chováním politiků je tady v Královéhradeckém kraji největší.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Já na to samozřejmě neumím odpovědět, proč v Královéhradeckém kraji to je největší, to znechucení, na druhou stranu možná, když se ještě budeme bavit i o průzkumech o preferencích, počkejme si opravdu jaké budou volby, kolik přijde lidí k volbám a jak to nakonec dopadne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobrá. Zajímavé také je, že ono znechucení místních obyvatel s chováním politiků vzrůstá s dosaženým vzděláním. To jsou také výsledky onoho průzkumu. Jinak řečeno, Rudolfe Cogane, za TOP 09 a Miloslave Plassi za ODS, zejména vaši voliči jsou nejvíc znechuceni chováním politiků. Jak si to vykládáte? Miloslav Plass, lídr ODS.

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Tak, samozřejmě, že naše zodpovědnost za obraz našich politických stran je tady jednoznačná. To všeobecné znechucení politikou vychází ať už z nějakého osobního neúspěchu, nebo z toho, co lidé vnímají kolem sebe. Samozřejmě, že na to má vliv i prezentace těch jednotlivých kauz, které převažují nad tím, co se třeba i v regionech povede. A za těmi kauzami jsou i politici, kteří jsou v našich stranických tričkách. To se zkrátka neokecá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Miloslav Plass ve svém volebním programu, Rudolfe Cogane, má napsánu větu "myslím, že se v poslední době vytratila z politiky slušnost a ze společnosti dobrá nálada", s tím souhlasíte?

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Já myslím, že to není až tak důležitý faktor. Každý občan disponuje svým hlasem. Má právo zvolit si koho chce, když se nechá znechutit a svoje právo neuplatní, je to jeho věc. Je to jako když si volím advokáta. Zvolím si ho, když mi tu při prohraje, je to můj problém. Tady si volím někoho na čtyři roky, zvolímli špatně, jeli můj zástupce například ve vězení, je to můj problém. Příští volby mám další pokus. To je moje stanovisko.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je váš zástupce ve vězení?

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Ne. Já Rudolf Cogan, jsem v posledních volbách do Poslanecké sněmovny zvolil Olivu Coganu a Hegera a se všema jsem spokojen.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká Rudolf Cogan, místní lídr za TOP 09 a Starostové. Otakar Ruml tady vede Komunistickou stranu Čech a Moravy. Minimálně ty čtyři poslední roky jste v opozici. Souhlasíte s tím, co říká pan hejtman Franc, že Královéhradeckému kraji se vyhýbají kauzy, razance těch kauz, například z Ústeckého kraje?

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
Tak určitě v tomto má pan hejtman pravdu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Má na to vliv také pan hejtman?

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
Já si myslím, že na to bude mít vliv, ale je to taky věc celého zastupitelstva a je pravda, že ty kauzy se nás vyhnuly, ale já si myslím, že to znechucení občany je především tou centrální politikou a dopadá na výsledky potom průzkumu a musím bohužel říct, že občané se méně zabývají politikou krajskou a jsou více toho centrálního ovlivňování.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte vůbec nějakou, řekl nějaký plán, nebo nějaký cíl, to změnit? Protože ono stabilně v těch průzkumech společnosti, která pracuje pro Český rozhlas, vychází, že zájem o práci krajského úřadu, nebo jaksi celého toho krajského aparátu, že ten zájem je úplně minimální.

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
No, tak řešení, především je potřeba chodit mezi lidi, zapojovat do řešení krajských problémů, nebo problémů, které jsou řešeny na úrovni kraje místní samosprávy, řešit problémy občanů, které se vyskytnou a tak dále. Prostě dostat se blíž k lidem a ukázat lidem, že kraje jsou tady pro ně, krajské samosprávy především.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane hejtmane Lubomíre Franci, ptám se, jestli něco neděláte špatně, když celých 72 % lidí v onom průzkumu tvrdí, že práce krajského úřadu vlastně nezajímá a nic moc o ní neví.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Tak, já to možná teďka obrátím. Možná, že to je docela dobře, že ti lidi úplně nezajímá práce krajského úřadu, protože to znamená, že ty povinnosti, které zajišťujeme a my zajišťujeme hromadu veřejných služeb, takže možná nějakým způsobem fungují. Já si myslím, že kdyby třeba nejezdila v kraji dobře doprava, kdyby nejezdily autobusy, vlaky, tak si myslím, že takovýhle výsledek by nebyl. To by asi pak lidi neříkali, že je nezajímá práce krajského úřadu. Takže na jednu stranu možná dobře, na druhou stranu co můžeme udělat pro to, aby se ten obraz z lepšil? No, asi dělat svou práci co nejlépe. Já jako jiný recept na to nemám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká Lubomír Franc hejtman Královéhradeckého kraje. Rudolf Cogan za TOP 09 a Starostové, je to v pořádku, že to pan hejtman interpretuje tak, že naopak, kdyby se možná mluvilo hodně o práci krajského úřadu a toho krajského aparátu, bylo by to možná víc na škodu?

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Je to dobře, protože občani by vlastně neměli tu veřejnou správu úplně vnímat, ona by měla fungovat úplně jaksi autonomně, samo o sobě bezproblémově, tak jako to je třeba ve Švýcarsku. Lidi mají důvěru v tom zastupitelském sboru, pracují a po čtyřech rokách se to nějakým způsobem hodnotí. A že jestli by v mezidobí měla bejt nějaká extrémní introspekce, to si myslím, že není tolik důležité.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik Rudolf Cogan. Ještě Miloslav Plass za ODS. Chystáte se podobně jak bych řekl vaši kolegové, pracovat, pokud uspějete a dostanete se třeba do rady a do krajské vlády pracovat tak, aby o vás nebylo vědět?

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Tak, to by byl smutný příběh. Já si ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To byl trošku sarkasmus.

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
No, já jsem to pochopil. Tady je důležité to, abysme dělali otevřenou politiku. Je celá řada činností ve státní správě v přenesené působnosti, kde opravdu občan nemusí být zatažen do toho problému. Ale je celá řada činností kraje, kde kraj dělá v samostatné působnosti, to znamená se to úzce dotýká života lidí. Pokud nezajímá 70 % lidí, nebo neví o kraji, co dělá, za co zodpovídá, jaké jsou funkce kraje, tak to je strašná chyba. Je to chyba nás komunálních politiků. Já si dovedu představit, že obsadíme poradní orgány kraje odborníky. My máme odtaženou komunální politiku od odborné veřejnosti, od veřejnosti jako takové. Pokud vytvářím společný projekt s komunitou, s občany, s obcemi, tak oni, nejenom že se dozví o fungování kraje a krajského úřadu, ale budujeme společný projekt. Bude to naše společné dítě, nenarazím na odpor.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
V tom případě, pane Plassi, se pojďme vrhnout rovnou na konkrétní téma. V tomto předvolebním speciálu RAdiožurnálu, který vysíláme z náchodského gymnázia, tedy z Královéhradeckého kraje, jsou hosty Miloslav Plass, lídr ODS. Lubomír Franc, lídr ČSSD. Rudolf Cogan, který tady vede TOP 09 a Starostové pro Královéhradecký kraj a Komunistickou stranu Čech a Moravy zde vede Otakar Ruml. Obracím se na vás, na Otakara Rumla, na Rudolfa Cogana i na Miloslava Plasse a ocituji vám jednu větu, kterou zde sedící hejtman Lubomír Franc píše ve svých volebních materiálech. Říká: provedli jsme kroky vedoucí k reformě krajského zdravotnictví v zájmu zvýšení jeho efektivity a zlepšení lékařské péče pro občany. Řekněte mi, Rudolfe Cogane, jak se to povedlo panu hejtmanovi?

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Nepovedlo. Nemám ten pocit, že nynější řízení zdravotnictví v kraji je standardní. Soukromé sféře se daří mít nemocnice, které jsou ziskové. Na kraji by mi stačilo, kdyby negenerovaly tak obrovské ztráty. Dotace v řádu 50 milionů pro nemocnice, která má výkony 750 milionů jako je nemocnice Náchod, tam něco není v pořádku. Tam některé nákladové položky nás nemohou uspokojovat. Navíc ta akumulovaná ztráta. Nejvíc ale emocí je samozřejmě Rychnov nad Kněžnou, který normálně z hlediska obecného je prakticky v úpadku, když aktiva nepostačují na krytí ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mluvíte o rychnovské nemocnici, ne o městě Rychnov nad Kněžnou. Tak, děkuju.

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Ten stav prostě není dobrý, ale to tak trochu k samosprávě patří krajské, že nedokážou uhlídat náklady.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik Rudolf Cogan. Od Otakara Rumla za KSČM by mě zajímalo, Rudolf Cogan zmiňoval zejména ty ekonomické aspekty zdravotnického systému v Královéhradeckém kraji. Ta kritika by se dala takto jaksi směrovat i na samotnou péči o pacienty, to znamená jaksi samotný výkon zdravotnictví?

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
Péče o pacienty našich v nemocnicích je dobrá a ta ekonomika je trošku jiná oblast. V tom se určitě podařilo hodně udělat, ale ještě taky toho je hodně před náma. Když vezmeme, já nevím, příklad nemocnice Rychnov nad Kněžnou před třemi, čtyřmi roky ten hospodářský výsledek byl o mnoho horší, než je dnes, ale ještě je potřeba tam zlepšovat, rezervy tam jsou a jde o to, aby se do toho sáhlo, aby se ty rezervy odstraňovaly rychleji. To je naprosto nezbytné. Myslím si, že se podařilo hodně zlepšit hospodaření například v nemocnici v Náchodě. Takže neřekl bych, že špatné hospodaření nemocnic má vliv na špatnou péči o pacienta. To určitě takto není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak jestli to tak opravdu je, tak to je dobrá zpráva pro místní obyvatele, říká Otakar Ruml za KSČM. Miloslav Plass, lídr ODS. Je, pojďme k náchodské nemocnici, její rekonstrukce, modernizace se plánuje od tohoto podzimu, měla by stát něco přes jeden a půl miliardy korun. Je to potřeba?

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Tak, tady je potřeba říct, že rekonstrukce náchodské nemocnice je nutná a nezbytná. Ale zároveň říkám, že není nutná a nezbytná v tomto rozsahu tak, jak je naplánovaná a zadluženost kraje v současné době od roku 2008 vzrostla 0,6 % dluhové služby na 6,5 % a připravuje se další velice velkorysá půjčka právě na zabezpečení tohoto projektu, která nebude stačit. Chybí na dofinancování projektu řádově až 700 milionů korun, na které v tuto chvíli nedohlédneme. Proto říkám, je potřeba rekonstrukce náchodské nemocnice, ale na úrovni fungující oborové oblastní nemocnice a udržení sítě oblastních nemocnic v tom stavu, v jakém máme teď.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom, pardon, abych tomu úplně porozuměl, tak, jak je zatím naplánovaná modernizace rekonstrukce náchodské nemocnice, kdyby byla provedena, tak má rázem Královéhradecký kraj nemocnici jakého kalibru?

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Regionálního krajského kalibru. Ve stínu fakultní nemocnice ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A není to v pořádku?

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Není. Není to v pořádku. Vzrostou obrovským způsobem mandátorní náklady na provoz této nemocnice. Máme fakultní nemocnici, jejíž spádovost byla dřívější Východočeský kraj, dnes Královéhradecký a Pardubický. Fakultní nemocnice je komfort, kterým se náš kraj může pochlubit. A ve stínu fakultky budovat další fakultní nemocnici v Náchodě, je luxus, který si Královéhradecký kraj v tuto chvíli ani do budoucna nemůže dovolit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká lídr ODS Miloslav Plass. Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Kolik mi dáte prostoru, abych mohl reagovat na všechny tyhle ty věci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vám řeknu v pravou chvíli, pane hejtmane.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Tak dobře. Tak, já začnu tady od pana starosty Cogana. Kdyby nám pan ministr Heger nenařídil, že máme zvýšit platy lékařů a dal nám na to ale přitom peníze, tak by možná ty nemocnice na tom byly lepší. My dneska dostáváme 98 % prostředků, které jsme dostávali v roce 2010 a musíme vyplácet o dvě stě milionů korun větší částku lékařům. To je třeba jeden takovej příklad. Další věc, já si stojím za tím, co tady bylo řečeno. My jsme stabilizovali nemocnice, pan Cogan mluví o číslech, ale úplně o jiných, než já vím. Byla zadluženost nemocnic někde kolem půl miliardy v roce 2008, dneska je na 250 milionech. My jsme udělali i velmi nepopulární kroky, který třeba vedení předchozí neudělalo. Zavřeli jsme nemocnici v Opočně. Omezili jsme nemocnici v Broumově. Máme koncepci, která říká, že nemocnice budou pouze v okresních městech a že budeme tuto síť takhle rozvíjet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A když byste, pane hejtmane, otočil pozornost na to, co říkal Miloslav Plass na náchodskou nemocnici?

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Pravda je, že nemocnice bude stát 1,5 miliardy korun, nanejvýš s DPH s přístrojeme bude ta investice 1,1 miliardy korun, takže to je první zásadní věc.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom musím podotknout pro naše posluchače, Miloslav Plass mírně vrtí hlavou. Řekněte mi pane hejtmane, v oblasti té ceny.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Může vrtět hlavou, to jsou čísla s kterými pracujeme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když budeme pracovat se sumou 1,1 miliardy. Má na to kraj?

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Máme, samozřejmě. Vzali jsme si schválenej úvěr 600 milionů, jsou tady evropské peníze a my teďka čekáme na výběrové řízení, které může velmi významně v dnešní době, kdo by neinvestoval, protože jsou ceny nejníže, tak velmi významně omezit i tuto cenu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No a řekněte mi, váš protiargument, dovolíte pane hejtmane, váš argument na to, že pokud by byla takto náchodská nemocnice zrekonstruována a zmodernizována, tak máte najednou značného konkurenta fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
To samozřejmě vůbec není pravda, protože náchodská nemocnice se připravuje již za vlády ODS byl vytvořen generel, kterej právě mluvil o dvou miliardách korun. My jsme ho omezili tím, že tam třeba nebudou podzemní garáže, že tam vypadnou některé další bloky, takže ta částka je na 1,1 a do náchodské nemocnice se už 15 roků prakticky nedaly žádný peníze, protože se vždycky už mluvilo o tom, že bude rekonstruována. Ona je dneska ze dvou objektů, bude stažena do jednoho objektu, ale ještě prosím vás, řeknu jednu věc. O zadlužení. Tak ODS nás viní z toho, že kraj je zadlužený. Já budu teďka počítat. V roce 2007 stálo sídlo kraje, který muselo zaplatit kraj 1,8 miliardy. Dál si ODS nebo předchozí vedení vzalo 900 milionovej úvěr na silnice a ještě v roce 2008 byl schválen minulým zastupitelstvem úvěr na 500 tisíc korun na spolufinancování evropských projektů. To říkám, že bylo správně, ale jenom to dávám do souvislosti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, pane hejtmane, vydržte chvíli prosím. Tolik Lubomír Franc za ČSSD. Rudolf Cogan TOP 09 a Starostové. Jak to z vašeho pohledu by mělo být a kdybyste na to měl vliv, coby člena kraje s náchodskou nemocnicí?

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Ta nemocnice se měla řešit už dávno. Evropská unie nám v tomto programu je období vlastně dal k dispozici pět a půl miliardy. Mělo se první řešit ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Cogane, já se moc omlouvám, pane starosto, podívejte se dál do těch dalších čtyř let. Ta rekonstrukce by měla začít v podstatě teď, kdy se bude měnit politická reprezentace. Tak, kdyby vy jste na to měl potom vliv, tak jak by to vypadalo?

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Je to pro mě neřešitelné. V tento okamžik máme 600 milionů dejme tomu úvěr a 125 milionů evropských peněz. Což je jeden z posledních zbytečků v rámci toho regionálního operačního programu. Docela by mě zajímalo, kde, jak se slibuje, v rámci těch evropských peněz, se vezme dalších 275 milionů, když evropské peníze jsou téměř vyčerpány a bude se i tak složitě přesunovat mezi cíli. Takže ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Skoro bych měl pocit pane starosto, že to byste měl posluchačům a vašim voličům říct vy, protože vy kandidujete na post hejtmana a budete muset tu situaci řešit.

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
To nemá řešení v tento okamžik, ekonomické.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak mi to zkuste vysvětlit, když to nemá řešení, tak co uděláte? Pokusíte se ty peníze vrátit a ...

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Je to zoufalý pokus. Zaprvé není to finančně kryto, zadruhé výběrové řízení je v troskách a tvrdím, že management kraje takto velkou zakázku ani neuřídí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane starosto Cogane, ještě jednou, kandidujete na post hejtmana, vaše strana ...

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Já to zastavím, do té doby, než bude jasné financování celé akce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, děkuji za jasné slovo. Ještě reakce Lubomíra France.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Tak, já na to musím reagovat. Samozřejmě financování je zajištěno a samozřejmě jsme udělali i to, že smlouva se bude podepisovat až po volbách. To znamená ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane hejtmane, to si to starosta Cogan vymyslel?

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
To, tak já nevím. Jestli pánové tomu nerozumějí, nebo spíše nechtějí rozumět. Evropský peníze, který jedou do Náchoda, jsou schválený k takzvaným hraničním projektu. Dneska je tam 125 milionů korun s tím, že a to je věc stoprocentně jasná, za to dám ruku do ohně, že všechny prostředky, které se prioritní osy města obce dneska nejsou vysoutěžený, nebudou využity, tak jdou přesně do tohodle hraničního projektu. A já tady skoro můžu garantovat, že ta částka, která nakonec bude na náchodskou nemocnici postupně vyčleňovaná z evropských peněz, bude opravdu 400 milionů korun. Zkusme se tady sejít za rok, za dva a povíme si to.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
I Miloslav Plass za ODS kandiduje na post hejtmana. Vy byste použil stejný postup jako Rudolf Cogan, to znamená, že byste to celé zastavil a řekněme počkal, až se vyřeší otázka financování?

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Ten celý projekt je jedna miliarda čtyři sta milionů s technologií. Hraniční projekt sice byl stanoven, ovšem strop na velký evropský projekt je padesát milionů eur, což je jedna miliarda dvě stě padesát milionů korun. Zatím máme příslib, přislíbenou dotaci sto dvaceti milionů korun, šest set milionů úvěr, kde je ten zbytek? Všechno ostatní jsou holubi na střeše. Co se ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Moc se omlouvám, pane Plassi, vy ty holuby budete muset chytat?

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Pokud bych je měl chytat, tak samozřejmě okamžitě přistoupím k přehodnocení projektové dokumentace. Mimochodem, ta projektová dokumentace ještě není. Je to pouze studie.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak co budete přehodnocovat?

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Vypracuju projekt tak, aby byl ufinancovatelný, realizovatelný a neohrozil jsem samotnou rekonstrukci náchodské nemocnice gigantickým projektem, který nemám pokrytý finančně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, Miloslav Plass za ODS. Pane hejtmane, vydržte. Pane hejtmane ...

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
My máme stavební povolení, říkat, že není projekt, že jsou jenom jaksi z Unie, tak to je úplně, já nevím, jak mám reagovat. My máme v ruce stavební povolení na náchodskou nemocnici. Jen aby to veřejnost věděla, jak se to vlastně ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pro posluchače, je to poněkud zvláštní, ale vedle sedící starosta Rudolf Cogan opět vrtí hlavou. Ale Otakar Ruml za KSČM, kdyby jste na to měl vliv v tom příštím volebním období, tak jak by to vypadalo s nemocnicí?

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
Prosím vás, my si musíme říct to, že Královéhradecký kraj jako jeden z mála krajů v republice má schválenou koncepci zdravotnictví, z které jasně vyplývá, jaká je tady úloha fakultní nemocnice, jaká je úloha okresních nemocnic. Vyplývá z toho také demografický vývoj a vyplývá z toho také to, že pro Náchod je spádově 150 tisíc obyvatel a jestliže stavíme investici a věřte, že jsem za život toho postavil hodně, taky musím stavět tak,a by stavebně vyhovovala ještě za deset i za dvacet roků. Prostě s určitým nadčasovým pohledem, potom jestli je to drahé nebo není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Rumle, chápu to dobře, že vy byste si obrazně řečeno s panem hejtmanem Francem plácnul.

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
My si nemusíme s panem hejtmanem Francem ve všem rozumět, ale já uvedu ještě jedno přirovnání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se ptám, čistě na tu jednu věc ohledně náchodské nemocnice.

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To ano. Tak.

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
Ale ještě bych jednu věc, prosím vás, na tu náchodskou nemocnici dostaneme 400 milionů dotaci, když vezmu kolik stál regioncentrum, tedy budova dnešního krajského úřadu, tak z vlastních zdrojů na to kraj dá polovinu, co ho bude stát krajský úřad a myslím si, že význam té nemocnice ve srovnání s administrativní budovou je nesrovnatelný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká Otakar Ruml, místní lídr KSČM, za TOP 09 a Starosty je tu Rudolf Cogan. Hejtman Lubomír Franc reprezentuje ČSSD, Miloslav Plass ODS, u mikrofonu tohoto předvolebního speciálu je Martin Veselovský. Tak, myslím, že je ten správný čas na to, aby vy, kteří jste přišli sem do sálu či auly v gymnáziu v Náchodě, abyste se buď chopili mikrofonu, nebo já sáhnu do vašich dotazů a došlo na, řekněme, část této předvolební debaty, která bude režírována zejména vámi, kteří aspoň, jak se dívám na váš věkový průměr, jste zejména budete voliči, těchto čtyř politických stran, které jsou tady reprezentovány. Chce někdo nějaký dotaz? Pokud ne, tak si to rozmyslete, seberte odvahu a ten první dotaz, který byl napsán. Pánové, je od Michala Škopa a je na všechny z vás. Co konkrétního, to slovo konkrétní je podtrženo, pokud budete v radě, či hejtmanem, uděláte jinak, než vaši kolegové? To vezmeme od vás, Miloslave Plassi.

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Tak, já jsem to naznačil. My chceme pozvat k řešení důležitých samosprávních činností odbornou veřejnost. Nechceme obsazovat poradní orgány zastupitelstva, rady na základě politického klíče. Chceme výrazně zpřísnit přípravu investic do komunikací, vytvořit jasnou udržitelnou, ufinancovatelnou páteřní síť. Co se týká zdravotnictví, bylo to řečeno, chceme udržet oblastní nemocnice na úrovni oblastních nemocnic.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane Plassi, vydržte. Je tady Michal Škop někde v sále? To jste vy? Nemoh byste na mě kejvat, že už vám to stačí? A vrtět jako ještě ne, to co říkají? Já nevím úplně přesně do jaké míry to chcete vědět. Tak, ještě máte pokračovat pane Plassi, dobře.

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Děkuju. Jinak, co se týká ekonomiky, tak chceme vyrovnaný rozpočet dnes jsme schválili schodkový rozpočet se 137 miliony korun. Byli jsme proti, nepodařilo se nám argumentovat, že chceme být dobrými hospodáři a nemůžeme si dovolit schvalovat schodkový rozpočet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak. To zatím stačí. Tolik Miloslav Plass za ODS. Otakar Ruml za KSČM. Řekněte mi, něco, třeba jednu věc, kterou budete dělat opravdu, nebo byste dělal jinak, než ti ostatní.

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
My bychom určitě vyvinuli maximální úsilí a hledali všechny možnosti, jak tu krajskou politiku přiblížit lidem. Myslím samospráva, řešení problémů a tak dále. Prostě, aby občané viděli, že kraje jsou tady pro ně a nevrhali se na kraje teprve, když se něco někde nedaří.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Škopku, podtržené slovo konkrétně, co to znamená?

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM:
Tak konkrétně znamená to třeba, vyskyt se problém břidlicových plynů. Určitě jsme byli mezi prvními, kdo získal potřebné informace a šli jsme do toho, aby se ten problém řešil, takže se nakonec svolalo tady jednání v Náchodě a zastavilo se to. Těch problémů může být mnoho. Já ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, já děkuju za příklad. Rudolf Cogan, TOP 09 a Starostové.

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Já jako hejtman se budu soustředit na řízení financí kraje. Nebuduli o nějakém výdaji na 100 % přesvědčen, že je účelný, tak ho stopnu. Já jsem zvyklý bojovat na městě o každou korunu a každý, kdo chce něco z rozpočtu ví, že se střetne se mnou jako se starostou. Tak to je můj slib konkrétní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rudolf Cogan. Lubomír Franc z ČSSD.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Tak, já nevím, jestli to máme brát jako slib. Já úplně nerozumím tý otázce, co budu dělat jinak, když nevím, co budou dělat moji kolegové tady, co sedí vedle mě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste se nedíval na volební programy ostatních stran?

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
No, tak samozřejmě jsem se díval, pak je to teda velmi jednoduché. Pak budu především teda plnit program sociálních demokracie a to bude určitě jiný, než programy ostatních mých kolegů tady.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je ... dobře. Michal Škop tak jako mírně vrtí hlavou, jakože dobře ano. Tak, první dotaz publika. Prosím.

osoba:
Dobrý den. Jmenuju se Žoček Jiří a protože před námi stojí kandidáti do vlastně na post hejtmana ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Technicky vzato sedí.

osoba:
Nebo sedí, ano děkuju za upozornění. Samozřejmě bych měl otázku. Zdravotnictví je bezvadná, bezvadný téma, ale Náchod poslední dobou zejména trápí doprava. Když jsme dneska přijížděli a přijíždíme tento týden každý den do Náchoda, tak je to tragédie. Samozřejmě Náchodem to nekončí, pokračuje to až do Broumova a my jsme, cítíme poslední dobou, že jsme jaksi na ústraní řešení dopravy v kraji, protože obchvaty jsou v jiných městech, ale Náchod jaksi pořád zůstává stranou. Tak bych chtěl znát odpověď, jak se budou lídři případně, noví kandidáti chovat k řešení dopravy v kraji na Náchodsku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře. Děkuji pěkně za dotaz. Rudolf Cogan, TOP 09 a Starostové.

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Já mám z Nové Paky velké zkušenosti s přípravou obchvatu. Územní rozhodnutí pro tento obchvat bylo schváleno za půl roku, protože jsme se se všemi, co se chtěli odvolat dohodli a vykoupili jsme nemovitosti, které byly v trase. Vím, že tady v Náchodě je to problém, že je druhé proinstanční řízení právě skončeno a že je znovu napadeno, myslím dvaadvaceti odvoláními. U nás jsme ty stěžovatele podchytili a dohodli jsme se. Takže my máme územní rozhodnutí od roku 2007 a teď připravujeme projekt pro stavební povolení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon pane starosto, ale čistě technicky se Novou Pakou stále projíždí centrem.

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Ano, ale ... chci tím říct, že takovou tu administrativní část jsme schopni Náchodu skutečně pomoci. Na rozdíl od proklamací, které vedou někteří představitelé kraje, my jsme skutečně, já osobně jsem schopen z právního hlediska tomu pomoct výrazně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, tolik Rudolf Cogan. Miloslav Plass za ODS.

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Tak samozřejmě, že by bylo príma, kdybych prohlásil ano kraj zasáhne, vykoupí pozemky, překlene veškerá úskalí, která jsou spojená se schvalovacím řízením. Postavíme obchvat, neprohlásím to. Já vím, že se jednání o obchvatu v Náchodě vede už dlouhá léta a byl jsem svědkem toho, když jsme jako kraj se snažili nějakým způsobem zasáhnout do jednání, pomoci celou tu věc někam posunout a pak to skončilo opět ve městě Náchod. To znamená, že tady je důležitá spolupráce města a kraje. Kraj si musí vymezit svoje pole působnosti a tam bude pomáhat, může pak tam pomoci, ale je to velký kus práce přímo města, městského úřadu, městské samosprávy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě Lubomír Franc, u vás pane hejtmane by mě zajímalo, teď na konci vašeho volebního období, tady stojí muž a říká, že to je trošku peklo sem dojet, zvlášť v některých hodinách a chce vědět, co uděláte jinak. Mě by také zajímalo, proč se to ještě do této doby nepovedlo.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Tak, já tady budu souhlasit se svým předřečníkem. Je to přesně tak, jak zde bylo řečeno. Zaprvé je to silnice první třídy, tak tu hlavní zodpovědnost má Ředitelství silnic a dálnic. Za další samozřejmě je to problém Náchoda a Náchod, myslím, na tom teďka intenzivně pracuje a asi by vám pan starosta potvrdil i to, že pracuje Náchod na těchto záležitostech ve velké součinnosti s krajem a já dám příklady teďka věcí, které se nám povedli, tady se to nepovedlo, ale ono to je o tý trase, o který jsme mluvili. Obchvat České Skalice nebyl řešen v roce ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte pane hejtmane, ten dotaz nebyl směroval na to, co se vám povedlo. To, myslím, o tom, co se případně povedlo pán ví docela dost.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Počkejte, to je dopravy z Hradce sem, tak Česká Skalice je vyřešená. Bylo řečeno na Broumov, tam se dneska staví nová silnice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Slyšel jste, na co se ale pán ptal. Ptá se na to, kdy bude vyřešeno přímo Náchodsko.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Tak, já budu velmi upřímný a nebude to vyřešeno dříve, než za deset let. Tak to prostě je, protože není dneska územní rozhodnutí, nejsou vykoupený pozemky a jestliže chceme mluvit pravdu, tak musíme říct toto.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik Lubomír Franc za ČSSD. Další dotaz tady z publika, prosím.

osoba:
Já jsem Rousek, Čechokanaďan. Velice dobře sleduji politiku, která se dneska tady vede. Velice lituju pana Plasse, nebo pana Kugana, že vstupujou do těchhle stran. Dyť lidi vědí, co vlastně tam dělaj, co předváděj. V životě nedodržujou sliby. Dívejte se do toho, jak to vypadá s důchodci, jak to vypadá s postiženejma. Jak to vůbec vypadá? Vůbec nereagujou na nic, dyť to je doslova ostuda. Protože jedině hlupáci můžou volit ODS a nebo TOP 09. Vžijte se do doby celej národ jich má plný zuby, proč vlastně nevyberou jinou stranu. Doufám, že lidi dnešních volbách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslíte, že ten dotaz by měl být, proč si nevyberou jinou stranu?

osoba:
No, proč si nevemou někoho jinýho, dyť vlastně to je ostuda, za koho kandidujou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Rousku, děkuju pěkně. Pane Plassi, proč si nevyberete jinou stranu?

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Tak já nepatřím mezi stranické turisty a od prvopočátku, to znamená někdy od roku 98 jsem v ODS a je to o značce a ta značka má pod sebou celou řadu těch výkonných lidí, kteří tu značku můžou buď vylepšit, nebo ji pokazit jméno, ale kvůli tomu já utíkat nebudu. Já se budu snažit, abych tý značce to jméno vylepšil.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ještě Rudolf Cogan, prosím krátce?

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Já si obrovsky považuju, že jsem respektován stranou Starostové a Nezávislí. Mě se strašně líbí myšlenka a tohle je jediná strana, která ji skutečně prosazuje, což jsem viděli teďka na rozpočtovém určení daní, které díky Starostům bylo prosazeno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, děkuji pěkně. Dovolím si teď ocitovat jeden dotaz z emailu, který přišel ještě před započetím tohoto volebního speciálu Radiožurnálu. Je od pana Vyskočila a on píše: štve mě, že v zoologické zahradě ve Dvoře Králové se vyhazují peníze na nóbl pavilon pro jednu gorilu. Proč toto kraj podporuje? Lubomír Franc, hejtman.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
To se pokusím uvést tuto věc na správnou míru. Tak, zaprvé ten pavilon není postavený pro jednu gorilu. Ta tam je samostatně, ale jsou tam ještě dál šimpanzi a další opice v tom pavilonu, protože to je pavilon opic, tak to je první věc. Za další, ten pavilon už tam stál v minulosti a bylo třeba jen rekonstruovat to, že jsme se dostali na 60 % projektový ceny, tak to je další informace, to znamená nestálo to 30 milionů a stálo to 20 milionů a ta věc by byla potřeba udělat bez toho, jestli tam ty evropský peníze jdou, nebo nejdou, protože to byl objekt, který tam stál a který byl potřeba rekonstruovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se moc omlouvám, pane hejtmane, možná se k tomu dá, k tomu dotazu pana Vyskočila dodat ještě to, že podle mnoha odborníků, které oslovili Radiožurnál, je celkem jisté, že onen gorilí samec tam zůstane v té části pro gorily sám, protože tím, že zoologická zahrada vystoupila jak ze světové tak evropské organizace zahrad a akvárií, tak je malá šance, že by byla dána dohromady smečka. Tak není to přecejenom trochu jaksi vyhozená investice?

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Máte v tomhle tom pravdu. Mě to taky velmi trápí, že zoologická zahrada opustila eazu a teďka s největší pravdomluvností skončí invaze. Já si myslím, že je na nás, na příštím vedením kraje, pokud budu v čele kraje tuto záležitost řešit tak, aby se ty věci napravily.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane hejtmane, jak?

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Tak, budeme se muset přiblížit zpátky k těmto organizacím. Určitě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Půjde to s paní ředitelkou?

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Pane Veselovský, vy mě dneska nutíte říct věc, o které diskutujeme a přemýšlíme a až bude tato záležitost jaksi vydiskutována, tak veřejnost se s ní včas seznámí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A půjde to s paní ředitelkou? Já se ptám na váš osobní názor.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Já nebudu probírat personální záležitosti teď tady veřejně bez toho, že by ty věci byly projednaný tam, kde mají být projednaný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím. Tolik Lubomír Franc. Otakar Ruml za KSČM, jak by se nakládalo s dvorskou ZOO, kdyby vy jste na to měl vliv?

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
Já ještě doplním k těm gorilám. Prosím vás, to je pavilon primátů, nikoliv pavilon goril. Potom ten samec, který tam je, to je pravda, nikdo ale neříká, že je samice Šinda, která byla převezena do zoologické zahrady do Moskvy na námluvy, že máme samici Kambu, která je naše a je v zoologické zahradě Praha.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslíte tedy, že by se z Prahy a z Moskvy obě samice vrátily?

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
My prosím vás, nechceme z tý Prahy brát. Ono se jí tam daří, kolektiv si tam zvykl na ní a ona si zvykla na kolektiv, proč bychom ji brali zpátky? Určitě ne, ale já jsem přesvědčen o tom, že toto je o mezinárodní spolupráci a to, co vám tady říkám, je ukázka toho, že my se snažíme mezinárodně spolupracovat, čili z druhé strany věřím, že i ta mezinárodní spolupráce půjde k nám a ta zahrada je naprosto unikátní. Není v podstatě ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Moc se omlouvám, pane, ale ...

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
Dneska tam je kolik goril ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslím, že to vědí všichni tady u přijímačů i tady v sále, že dvorská ZOO jednak vystoupila sama z evropské organizace, která má právě tuto spolupráci při výměně zvířat a byla vystoupena takříkajíc z té světové organizace a opravdu dost oslovených bývalých ředitelů českých a moravských zoologických zahrad říká, že tím téměř jakákoliv spolupráce v tomto regionu padá. Tak, v co doufáte?

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
Já prosím vás, doufám, především v rozumné jednání a to jednání probíhá a bude probíhat ta zoologická zahrada bude s těmi světovými organizacemi spolupracovat a bude vždycky tou zahradou, kterou byla, čili zahradou skutečně kvalitně reprezentativní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká Otakar Ruml za KSČM. Rudolf Cogan, vy na mě působíte, jakože vám to téma nedělá úplně radost, pane Cogane.

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Takhle, já osobně nemám rád cirkusy a nemám rád malý zoologický zahrady, kde se zvířata necítí dobře a je to na těch zvířatech vidět. Ta gorila tam opravdu, já jsem tam na ní koukal třeba půl hodiny a on tam sedí na jednom místě. A je, totálně se nudí, jo. Ale chci říct ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je tam sám.

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
No jasně, no. Je to takový pomalý úpadek této zoologické zahrady. Za posledních deset let se snížil počet druhů o 13 %. Počet obratlovců taky o 13 %. Teď je vyloučená ze dvou nejprestižnějších světových organizací zoologický zahrady. I když teda trošku ironicky má zachováno členství v té euroasijské federaci, kde se soustřeďují státy Ruska.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A co byste s tím jako hejtman dělal?

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
No samozřejmě nejprve se musí změnit management zoologické zahrady. Já ve svém městě se nejvíc soustředím, aby v čele těch organizací vždycky stál člověk, který to umí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslíte si, že paní současná ředitelka to neumí?

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
To nevím, jestli to neumí, ale výsledky nemá. Výsledky jsou tristní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě reakce Lubomíra France za ČSSD?

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Já bych chtěl, aby tady bylo měřeno opravdu spravedlivě paní ředitelka Holečková funguje, myslím v zoologické zahradě, teďka nevím jestli dvanáct, nebo třináct let. Ta zoologická zahrada je unikátní ve střední Evropě, protože je typu safari. To znamená vy tam dneska vezmete si auto a jedete na safari. Taková zoologická zahrada nikde ve střední Evropě není. To znamená říkat, že to je nějaká zahrada, že tam klesá počet návštěvníků, tak je prostě zavádějící, protože ta zahrada se vydala tímto směrem. Bude to safari, budeme tam za dva, za tři roky projíždět mezi gepardy, možná mezi lvy a bude to směrováno tímhle tím způsobem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A mezi lyberijskými hrošíky.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
A druhá poznámka, nebylo úplně férové jednání ani EASI ani VAZI, protože já osobně jsem chtěl jednat s panem doktorem Jungholdem, který stojí včele VAZI jako zástupce zřizovatele, vyjednávali jsme si schůzku a byli jsme odmítnuti a nebyli slyšet, nebylo nám dovoleno vůbec vznést naše připomínky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, pane hejtmane, bezesporu to všichni budou velice pečlivě sledovat, protože to je velice rezonující téma. Ještě jednou připomínám, že posloucháte předvolební speciál Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, tedy speciál před krajskými volbami do krajských zastupitelstev. Miloslav Plass tu reprezentuje ODS, Lubomír Franc ČSSD, TOP 09 a Starosty Rudolf Cogan a KSČM Otakar Ruml. Další dotaz publika. Prosím.

osoba:
Dobrý den, ještě jednou. Já bych se zeptal teda ještě, vrátím se od těch opic teda k lidem a teďka si jste zaregistrovali, že autobosový společnosti si ztěžovaly, že jim se proplácí míň než vlaků, tak mě by zajímalo konkrétně, jestli autobusům se bude proplácet stejně jako teďka těm vlakům teda víc, nebo jestli to budete měnit, případně i naopak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tedy, abych tomu úplně správně rozuměl, kolik peněz bude na regionální autobusovou dopravu dávat kraj oproti těm vlakům, jestli se to bude měnit. Rozumím. Tak, Miloslav Plass za ODS.

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Tak, kraj každoročně na zajištění základní dopravní obslužnosti dává řádově 550 milionů korun. Na vlakovou dopravu je to přes 300 milionů, zbytek jde na autobusovou dopravu. Máme zřízenou akciovou společnost organizátora regionální dopravy a jeho jedním z úkolů je právě optimalizace spojů jak linkových, tak vlakových, integrovaná doprava a ostatní věci spojené se zajištěním základní dopravní obslužnosti. Já tady v tuhle chvíli nemůžu slíbit od stolu ano, od příštího roku dáme na autobusovou dopravu o 50, 20, 15 milionů víc. To nemůžu říct, to neřeknu. V tuhle tu chvíli je snaha, aby byla zajištěná základní dopravní obslužnost, to znamená dopravím děti do školy, dopravím dospělé do zaměstnání a přivezu je zpátky domů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to je zajištěno?

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
A to je zajištěno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To mi jako odpověď zatím stačí. Tolik Miloslav Plass. Rudolf Cogan TOP 09 a Starostové.

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Já se jako hejtman na tomto úseku chystám uspořit. Za dva, za tři roky budou dobíhat smlouvy s autobusovými přepravci, já budu chtít, aby ty zakázky byly rozděleny, aby se k nim mohly dostat i místní firmy, které nemají takový vozový park, aby třeba jenom pět linek provozoval jeden dopravce a tak se zvýší konkurence a sníží se cena. Co se týče železniční dopravy, tam je velkej problém, že byla s Českými drahami uzavřena dlouhodobá smlouva a tam je dotace na kilometr třikrát větší než v tom případě autobusu. Až se tohle otevře a pustíme sem skutečně konkurenci na dráhy, tak se to všechno strašně zlevní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik Rudolf Cogan. Podotýkám, že pouhých deset minut zbývá do konce tohoto předvolebního speciálu. Ještě od Otakara Rumla za KSČM bych chtěl slyšet odpověď.

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
Je pravda, že kraj na tu dopravní obslužnost dává hodně peněz a na tu regionální vlakovou dopravu víc, tam je to někde kolem 330 milionů, na ty autobusy je to asi 260 milionů, to je to dáno prostě náklady dopravy. My máme v programu udržet současný rozsah dopravy. Není to a nebude to vůbec nic jednoduchého při současných stoupajících cenách pohonných hmot, ale věřím, že se to podaří zase na druhé straně přijmutím určitých úsporných opatření. Možná optimalizací jízdních řádů, aby byl větší výběr jízdného a řadu dalších takových organizačních opatření.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik plán KSČM. Ještě Lubomír Franc za ČSSD, plánujete platit na autobusy víc?

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Já musím konstatovat, že jsme rozšířili o dva miliony kilometrů z patnácti na sedmnáct vlastně počet těch linek autobusu. To, co tady zaznělo, to je pravda, autobusy nás dneska stojej někde do třiceti korun, vlaky stojej někde kolem sto korun, ale to je v rámci celé republiky. A my nemůžeme si dovolit jako ve všech krajích, abychom najednou vyřadili naprosto jakoby železniční dopravu a jezdili jenom autobusy. Pan Cogan tady říká, že pustí konkurenci do této dopravy, tak si myslím, že ani neví, kolik dneska jezdí dopravců. U nás v kraji jezdí už 16 nebo 17 dopravců, tak jsem zvědavej, s čím se teda bude jezdit potom až tady bude 30 40, to jsem zvědavej na ty autobusy, v kterých budeme jezdit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To se bezesporu uvidí. Tolik Lubomír Franc za ČSSD. Další dotaz, povídejte.

osoba:
Sedíme tady na gymnáziu, tak se chci optat, jak tu bude řešeno krajské vzdělávání, konkrétně tedy rušení osmiletých gymnázií, protože vy asi pánové to budete mít na starost?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Někteří z nich asi ano. Rudolf Cogan, TOP 09 a Starostové?

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Já jsem velký příznivec osmiletých gymnázií i gymnázií čtyřletých. I když si tedy myslím, že by na osmiletá gymnázia měly přispívat města, ve kterých jsou zřízena. To znamená, aby to bylo tak trochu, aby tam měly zájem na to, aby ta gymnázia byla. Co se týče ostatních škol, tak v pořádku jsou řemesla, učňovské školy, ale určitě bych zasahoval a snižoval nabídku v tom oboru středních škol a to znamená zejména humanitních a takzvaných liceí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď mi to, prosím, pane Cogane, přeložte do laické řeči. Znamená to, že byste slučoval či rušil školy?

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Nyní populační ročník činí asi šest tisíc studentů. Takže na školy dejme dvacet dva tisíc, tři a půl ročníků. V kraji je 57 škol. Optimální velikost školy je 500 a více, takže nám to vychází na nějakých 44 škol, aby bylo v kraji. Chtěl bych, aby střední škola byla v každém městě na devět tisíc obyvatel, samozřejmě i v menších městech.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
13 škol by tedy za vašeho hejtmanování šlo pryč.

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Tak. S tím, že tedy musí být obory rekonstruovány, změněny tak, aby vyhovovaly pracovnímu trhu, aby se to navázalo na to, jaká poptávka je na trhu práce. Teď bych teda moh přejít jaká je poptávka na trhu práce, ale to nechci zdržovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Děkuji přesně, tolik Rudolf Cogan a jeho plán na zejména střední školství. Miloslav Plass, ODS.

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Tak otázka zněla, jestli bychom rušili, nebo jestli bych byl pro rušení osmiletých gymnázií. Rozhodně ne, já jsem přítel gymnázií, protože jsme na půdě gymnázia, ale neříkám to kvůli tomu. Jsem pro kvalitu školství a ne pro sociální inženýrství. To, co řekl můj předřečník, já se pod to můžu podepsat. Je důležité, aby byly rozložené střední školy rovnoměrně po kraji. Výrazným způsobem ovlivňují to sociální klima v místě, kde ta střední škola dobře funguje. Na druhou stranu kraj nemůže platit ze svého rozpočtu prázdné židle v prázdných třídách a proto je potřeba tu síť velice citlivě ve spolupráci se samosprávou regulovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, tolik Miloslav Plass ODS. Otakar Ruml za KSČM, vy byste také sáhl na takové množství škol?

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
Prosím vás, ta gymnázia, jednak musím říct, že kraj má schválenou koncepci školství. A z toho v podstatě se vychází, takže to je jedna věc. Další věc, já bych ty školy nerad rušil, ale musíme si uvědomit, kolik dětí nám bude do těch škol nastupovat a nelze, aby tam byly poloprázdné třídy, čili ta optimalizace bude určitě nevyhnutelná.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane Rumle, vy to nazýváte optimalizací, vedle vás sedící Rudolf Cogan říkal, že by je prostě zrušil. Jaký je rozdíl?

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
No, tak rozdíl je v tom, že se mohou sloučit, musíme taky trošku počítat s demografickým vývojem, který tady bude v následujících letech a potom zaměřit se hlavně na kvalitu na odborných školách a učilištích.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, tolik Otakar Ruml za KSČM. A ještě stávající hejtman Lubomír Franc.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Tak, já velmi rychle. Bude potřeba provádět další optimalizaci škol. My jsme se teďka zastavili, protože není jasný způsob financování středního školství, který byl slibovaný ministrem Dobešem, takže předpokládám, že v okamžiku, kdy to bude jasné, tak se bude muset pokračovat v optimalizaci a ta optimalizace dle mého názoru není rušení. Může se stát jeden dva příklady, ale je to postupné slučování škol anebo prostě neotvírání některých prvních ročníků, které nejsou potřeba. Co se týká osmiletých gymnázií, já tady nebudu říkat, že jsem přítele, nebo nepřítel gymnázií, protože samozřejmě jiný názor mají ředitelé základních škol, jiný názor mají ředitelé gymnázií. Každopádně já osobně si myslím, že gymnázia by měly být výběrovými školami, že by měly být kvalitní, že by neměly přijímat, když to řeknu velmi vulgárně, obecně, kde koho a z toho podle mě i vyplývá to, že ten počet gymnázií by se měl přirozeným způsobem do budoucna mírně redukovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak. Tolik k tématu školství, pánové. Naposledy mluvil Lubomír Franc za ČSSD. A vzhledem k tomu, že předvolební speciál Radiožurnálu v podstatě končí, tak mám pro vás závěrečnou otázku, která by měla být také závěrečnou informací z této hodinové debaty pro vaše voliče. Ta otázka zní úplně jednoduše. S kým z těch dalších mužů, či jejich politických stran, by jste po volbách do koalice nešli? Miloslav Plass ODS.

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Tak, zásadně rozdílné kořeny politické má ODS a KSČM. Naše programy ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
S komunisty tedy ne.

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
S komunisty ne. My můžeme realizovat celou řadu aktivit na úrovni regionu společně s komunisty v zastupitelstvu, ale v problému, který bude postavený na základě kořenů fungování státu, názorů na ... s komunisty prostě ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře. ČSSD Lubomír Franc? Prosím stručně.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Tak, koalici budeme domlouvat po volbách a nemám problém ani s jedním z přítomných pánů, abych s nima jednal o tom, aby mohli doplnit naší koalici.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, děkuji pěkně. Rudolf Cogan TOP 09 a Starostové, s kým ne?

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Já jako Rudolf Cogan nerad spolupracuji s hloupými, neschopnými, neodpovědnými a pomalými lidmi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To si má brát někdo osobně z těch mužů, co tady sedí?

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Ne, já v zastupitelstvu budu vždy průřezově se všemi jednat, hledat jejich podporu. Nemám žádnej problém.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ptám se na radu kraje.

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Na radu kraje je vyloučena spolupráce s komunistickou stranou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Děkuji pěkně i vám. Otakar Ruml KSČM.

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
My, prosím vás, budeme, nebo jsme ochotni a schopni uzavřít koalici s každým, s kým se dohodneme na společném programu. Pochopitelně na základě kompromisu přijatelného, programu takového, který bude prospěšný celému kraji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Rumle, děkuji i vám. To je úplný závěr, v pořadí čtvrtého předvolebního speciálu Radiožurnálu, který vysíláme před volbami do krajských zastupitelstev. Ty proběhnou 12. a 13. října. Hosty tohoto speciálu byli lídr za ODS Miloslav Plass, děkuji pěkně za vaši účast.

Miloslav PLASS, krajský zastupitel /ODS/:
Děkuji také na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Stávající hejtman a lídr ČSSD Lubomír Franc. I vám, pane hejtmane, děkuji.

Lubomír FRANC, hejtman /ČSSD/:
Děkuji za pozvání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rudolf Cogan TOP 09 a Starostové. Pane starosto i vám děkuji.

Rudolf COGAN, starosta Nové Paky /TOP 09 a Starostové/:
Loučím se s Náchodem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A Otakar Ruml za KSČM i vám, pane Rumle, děkuji pěkně.

Otakar RUML, krajský zastupitel /KSČM/:
Děkuji za pozvání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Děkuji také za přijetí tady v Náchodě. Další speciál Radiožurnálu vysíláme příští úterý. U mikrofonu byl Martin Veselovský.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne, Dvaceti minut Radiožurnálu i dalších zpravodajských a publicistických pořadů si můžete poslechnout v iRadiu

Hosté jsou vybíráni podle klíče, který určil volební model společnosti Factum Invenio vypracovaný exkluzivně pro Radiožurnál. Ten říká, že do volebních speciálů zveme zástupce těch stran, které by se v současné době alespoň s 90% pravděpodobností dostaly do krajského zastupitelstva.

Speciál poslouchejte buď na frekvencích Radiožurnálu, nebo sledujte videopřenos z Náchoda na Zpravy.rozhlas.cz.

autor: mav
Spustit audio