Volná pracovní místa za 25, 32 i 42 tisíc? Češi je nechtějí nebo nemají kvalifikaci. Firmy tak hledají na Ukrajině

V Česku je neobsazených 140 tisíc pracovních míst. Vláda schválila dvojnásobné navýšení kvót pracovních žádostí. Jak to ovlivní trh práce v ČR? Proč přichází pracovní síla z východních zemí?

Pro české zaměstnavatele bude vždy prioritou zaměstnávat české občany. Je to ve většině případů levnější, je to mnohem jednodušší. Jenže v zemi s nejnižší nezaměstnaností v Evropské unii již není kde brát.

„Firmy jako Linet, Bohemia transport, Montefero Hrádek nejsme schopni obsadit na českém trhu práce. Svářeči, soustružníci, nástrojáři... Nejsou češi kteří mají tuto kvalifikaci, to je ten problém,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.


Bohužel český vzdělávací systém neodpovídá úplně tomu, co od absolventů škol firmy čekají.Radek Špicar

„Potýkáme se s omezenou mobilitou pracovní síly. Zcela jistě jsou v Česku místa, kde lidé tuto kvalifikaci mají, ale bohužel nejsou schopni ji uplatnit v okolí svého bydliště. Na druhém konci republiky jsou zaměstnavatelé, kteří by o ně měli zájem a kteří by byli ochotni jim za tu práci zaplatit, ale oni sem nejsou schopni cestovat,“ doplňuje.

Proč neuspěli náboráři v západních zemích s vysokou nezaměstnaností? Vyplatí se firmám hledat zaměstnance v zahraničí? Poslechněte si celý rozhovor!

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: jaw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.