Vracíme obchodované lidi do života. To za nás nikdo suplovat nemůže, říká ředitelka La Strady Markéta Hronková

Nový poslanec za ODS Jakub Janda navrhuje na příští rok škrtnout dotace nevládním organizacím určeným na podporu rovnosti mužů a žen. Nedávno na Radiožurnálu uvedl, že například obecně prospěšná společnost La Strada použila peníze pouze na tištění letáčků. S tímto názorem šéfka La Strady Markéta Hronková nesouhlasí – poslanec Janda se podle ní s projektem neseznámil.

„V rámci projektu bylo rozhodně uděláno více než vytištěné letáčky, ráda bych měla půl milionu na tisknutí letáků. Myslím, že tam bylo 12 tisíc na vytištění informačních letáčků v několika jazycích,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Janem Moláčkem.

V konkrétním projektu se společnost snažila zjistit, kam zmizely ženy, které jsou obchodované do prostituce – v pohraničí je stále méně žen přímo na ulici, obchodování ale probíhá v privátech a po internetu.

„Projekt byl určen na terénní práci nejen v pohraničí, ale všude, kde víme, že se vyskytuje prostituce, a tím pádem ženy mohou být nucené do prostituce,“ dodává s tím, že peníze z dotace šly i na několik seminářů určených pro organizace, které mají šanci ženy detekovat, tedy jak poznat, že žena je nucená k prostituci.


Naším závazkem je starat se o lidi, kteří jsou v horší situaci, než jsme my. A od toho tu neziskovky jsou.Markéta Hronková.

„Pokud bychom 430 tisíc z Úřadu vlády nedostali, asi by to neznamenalo, že by La Strada přestala existovat, znamenalo by to ale, že můžeme naši práci dělat hůře, v každém případě bychom měli menší rozsah terénní práce,“ upozorňuje.

Jako nezisková organizace tu jsou výhradně pro obchodované lidi – prioritou jsou pro ně potřeby a přání klientů. Oproti tomu policie má za úkol dopadnout pachatele trestného činu, advokáti zase pomoci poškozeným k tomu, aby se domohli spravedlnosti.

„Naše role je stát u toho člověka a doprovázet ho na cestě, aby se vrátil do běžného života. A to si myslím, že nikdo suplovat nemůže,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio