Vyhlášky zakazující hazard nemají pravidla, jsou diskriminační, říká majitel Synotu

Loterijní společnost Synot podala podnět k ministerstvu vnitra kvůli vyhláškám, které zakazují hazard. Tyto vyhlášky má zhruba 40 radnic v Česku. „Vyhlášky jsou diskriminační nejenom pro mne, ale i pro ostatní provozovatele. Diskriminace by neměla být v žádné sféře podnikání a života,“ míní nově zvolený senátor a majitel Synotu Ivo Valenta.

„Každá obec, která má vyhlášku, tak jde o jeden originál. Nemají žádná pravidla,“ říká s tím, že si dokáže přestavit vyhlášky, které by měly pravidla – čtyři, pět bodů – ukotvené v zákoně. „Buď by obec řekla fajn, my to nechceme vůbec, nebo dáváme vyhlášku a odkazujeme na zákon na tyto čtyři body,“ dodává.

Ministerstvo financí připravuje zákon, který by měl mimo jiné zakázat automaty v hospodách. „Zákon vůbec nebyl projednávaný s odbornou veřejností, s loterijním průmyslem. Je to jenom plytký nástřel, není to něco, co má vypadat tak, aby do budoucna podnikatel v tomto oboru měl nějakou jistotu,“ říká.

Čtěte také

Připouští, že pokud by zákon prošel tak, jak ho připravuje ministerstvo financí, tak by jeho firmu připravil řádově o miliardy korun. „Všechno se odvíjí o tom, jak bude vypadat zákon a regulace. Nicméně celý průmysl bude poškozený, a to je velká chyba,“ namítá s tím, že s přehnanou regulací se jenom nahrnou nelegální firmy.

Co to znamená rozumná regulace hazardu? Proč nechce v senátu patřit do žádného klubu? A jaká je úroveň fotbalové Synot ligy? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio