Výměna ministra zdravotnictví byla na místě, říká prezident České lékařské komory

Premiér dnes oznámil, že novým ministrem zdravotnictví bude ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík, který nahradí ve funkci stávajícího ministra Svatopluka Němečka. Podle Milana Kubka, ředitele České lékařské komory, se o Miloslavu Ludvíkovi v tomto smyslu spekulovalo.

„Je to poměrně logická volba, protože je zkušený manažer, motolskou nemocnici vede řadu let a vždy pro ni dokázal sehnat peníze. Doufám, že dokáže sehnat peníze pro celé české zdravotnictví, protože nedostatek peněz je primární problém,“ říká Milan Kubek a doufá, že zkušenosti z Motola přenese na celé zdravotnictví a bude úspěšným ministrem.

To, že Miloslav Ludvík není lékař, ale právník, podle Kubka nevadí, protože se ve zdravotnictví pohybuje tak dlouho, že už ho zná. Jestli se mu bude dařit řešit problémy českého zdravotnictví, ale záleží i na tom, jestli bude mít podporu vlády, hlavně premiéra a ministra financí.

Podívejte se na video, jak komentuje výměnu na postu ministra zdravotnictví prezident České lékařské komory Milan Kubek:

Byla výměna ministra zdravotnictví na místě? „Myslím, že ano. Spíše je otázka, jestli nový ministr bude mít dost času, aby provedl důležité změny, protože Česká lékařská komora byla už na jaře letošního roku nucena varovat, že za stávajících podmínek nejsme schopni garantovat bezpečnost lékařské péče,“ uvádí Kubek.


Musíme řešit pět problémů – první je, jak dostat peníze do zdravotnictví, druhý, jak je spravedlivě rozdělovat mezi jednotlivé poskytovatele zdravotních služeb, ten třetí je finanční ohodnocení zdravotníků nejen ve fakultních nemocnicích, za čtvrté vzdělávání a za páté nezávislá kontrola. MILAN KUBEK

Dřívější ministr Svatopluk Němeček toho podle Milana Kubka za tři roky moc neprosadil a všeobecně se ví, že nenašel společnou řeč s ministrem financí. Také měl více naslouchat České lékařské komoře.

I za těch pár měsíců, které má nový ministr zdravotnictví před sebou, se podle Kubka něco stihnout dá, pokud bude mít podporu vlády. „Byl bych nerad, aby zdravotnictví bylo resortem, který je takový fackovací panák, do kterého si každý kopne, a aby bylo zneužíváno ve vnitrokoaličních sporech,“ říká Milan Kubek a dodává, že Miloslav Ludvík by jako manažer mohl najít společnou řeč s Andrejem Babišem.

Kolik lékařů chybí v českých nemocnicích? Udrží ty stávající na jejich místech zvýšení platů? A je situace ve zdravotnictví tak vážná, že jsou ohroženi pacienti? Poslechněte si celý rozhovor s Milanem Kubkem v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio