Výmluvy na horlivost nestačí. Policie postupovala neoprávněně! upozorňuje Miroslav Kalousek

Chování dvou policistů, kteří vstoupili při návštěvě čínského prezidenta na půdu pražské FAMU a žádali o odstranění tibetské vlajky, bylo nadbytečné a nevhodné. Připustil to policejní prezident Tomáš Tuhý. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ale varuje, že postup policie proti českým občanům během návštěvy Si Ťin-pchinga byl neoprávněný.

Návštěva čínského prezidenta v Česku je podle něj v pořádku, nikdo nemá problém rozvíjet obchodní vztahy s Čínou, za nebezpečné ale pokládá perlustrování, šikanování českých občanů a omezování jejich lidských práv. Vůči nim policie postupovala tak, jak není oprávněná.

„Nástroje, které má zákonem svěřeny k tomu, aby chránila bezpečí a majetek občanů, používala k tomu, aby zabránila projevům, které jsou naprosto zákonné, jenom se některé vrchnosti nelíbily,“ podotýká s tím, že jde o situaci, kdy je policie nad zákonem a šikanuje, a výmluvy na horlivost nemohou stačit.


Policie si nezaslouží, aby si politici zahrávali s její věrohodností a stavěli ji proti svým občanům

„Jestliže překračujete své pravomoci, tak je lhostejno, zda to děláte horlivě nebo liknavě, prostě překračujete své pravomoci, omezujete svobodu svých občanů, a od toho tady nejste,“ vysvětluje.

Pokojní občané, kteří se nedopustili ničeho jiného, než že nesli tibetskou vlajku, byli legitimováni, což podle něj policista nesmí udělat – pouze tehdy, pokud si to někdo nějakým přestupkem zasloužil. „Byla tady naprostá nerovnost před zákonem a nebyly to ojedinělé excesy,“ dodává s tím, že šlo o jednoznačnou centrální politickou objednávku.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , prh
Spustit audio