Výška podezřelé transakce nerozhoduje. Každá banka má svůj systém vnitřních zásad, říká šéf Finančně analytického úřadu

23. únor 2017

Nejčastějším typem podvodů je daňová trestná činnost s praním špinavých peněz a transfery finančních prostředků z podvodného jednání, které jsou převáděny mimo ČR nebo použity jako investice do nemovitostí.

Převažují jednodušší podvody, dnes s elektronizací veškeré činnosti to zkouší kde kdo. V částkách vyšších už je to propracovanější a sofistikovaná činnost ‚bílých límečků‘.


Finančně analytický úřad je finanční zpravodajská jednotka pro boj s praním špinavých a proti financování terorismu.

Změnilo se praní špinavých peněz v posledních letech? Změna není nijak výrazná, dochází k posunu k internetové kriminalitě a využití internetu v souvislosti s virtuálními měnami a elektronickými platebními bránami.

„Je to situace, kterou jsme předpokládali a rok 2016 nám to potvrdil. Z naší strany jsme reagovali a od 1.1.2017 jsou obchodníci, kteří to dělají za účelem zisku s virtuálními měnami, povinni dodržovat předpisy proti praní špinavých peněz v České republice,“ vysvětluje Libor Kazda.

A nejkurioznější případ FAU? „Velmi významný automobilový podnik jedné Evropské země byl podveden o částku stovek milionů korun údajným zástupcem prvoligového klubu dané země a finanční prostředky byly převedeny na fiktivní bankovní účet do Prahy, kde byly připraveny platební příkazy do do Honkongu,“ popisuje mlhavě neúspěšný pokus o podvod šéf Finančně analytického úřadu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.
autor: jaw
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.