Vysoké ceny za mobilní služby? Čím větší konkurence, tím nižší cena, připomíná Ondřej Malý

Proč jsou u nás mobilní data podstatně dražší než v okolních zemích? Zakopaný pes leží v konkurenčním prostředí – čím více je hráčů na trhu, tím nižší ceny a kvalitnější služby. Alespoň to říká vládní koordinátor digitální agendy Ondřej Malý s tím, že v těch zemích, kde na trhu operují více než tři telekomunikační operátoři, tak se ceny pohybují výrazně níže.

„V Česku především na trhu domácností, na trhu nefiremních zákazníků, tedy subjektů, které nemají IČO, není konkurence zrovna příliš vysoká,“ upozorňuje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Jak ale zajistit cenu domácnostem tak, aby byla snesitelná? „Máme regulátora, který má nástroje, kterými je možné se k tomu dostat,“ říká.

Další cestou je pak podle něj situace, kdy se minimálně jeden z operátorů neutrhne a nezačne těm ostatním více konkurovat. „To se zatím příliš neděje, ale je otázka, jak dlouho velkým operátorům ta strategie, kterou uplatňují, vydrží,“ nastiňuje.


Ceny komodity jako internet a mobilní služby musí být stejným politickým tématem jako ceny energií, plynu nebo 30 korun u doktora.Ondřej Malý

V okolních zemích všude tam, kde bylo více operátorů než tři, tak se ceny pohybují výrazně níže – čím více je hráčů na trhu, tím více si musí konkurovat a tím lepší má zákazník volbu.

„To vyústí nutně v nižší ceny, kvalitnější služby nebo obojí,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , mba
Spustit audio