Vzdělání je nejdůležitější investice, kterou zanedbáváme, říká Jiří Růžička. Jeho protikandidát Václav Bělohradský by vytlačil auta z města

V prvním kole senátních voleb na Praze 6 zvítězil ředitel Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička, bezpartijní, který kandiduje za TOP 09 s podporou STAN a KDU-ČSL. Ve druhém kole se o senátní křeslo utká s filozofem Václavem Bělohradským, rovněž bezpartijním, který kandiduje za ČSSD a Stranu zelených. Udrží si Jiří Růžička svůj náskok?

Václav Bělohradský si myslí, že v Česku je velmi obtížné dosáhnout v politice racionálního kompromisu. Senát by podle něho mohl přispět k tomu, aby tento duch v politické kultuře převládl. Podle Jiřího Růžičky by se problémy měly řešit z podstaty věci a ne podle stranické legitimace.

„Hlavní důvod, proč kandiduji, je to, že si myslím, že vzdělávání je pro nás nejdůležitější investice, kterou ovšem asi nejvíc zanedbáváme. Protože se celý život pohybuji v této oblasti, tak mám pocit, že je pro to třeba něco udělat,“ říká Jiří Růžička.

Václav Bělohradský by, pokud by byl zvolen, rád vyvinul iniciativu v tom směru, aby byl Senát závažnější institucí. „Senát nemá žádnou váhu, jestliže se jeho rozhodnutí dá shodit ze stolu jednoduchou většinou. Senát je rada starších, došla k nějakému rozhodnutí, odmítla nějaký zákon s vážnou argumentací a není možné si to přehlasovat jen tak jednoduše. Byl bych pro ztížení přehlasování.“

Velkým problémem Prahy 6, kde oba dva kandidují, je doprava. Václav Bělohradský říká, že je třeba auta z města vytlačit, protože města patří především obyvatelům. Jako chybu vidí to, že chybí představa, jak by Praha měla vypadat. Jiří Růžička k tomu podotýká, že budoucnost nelze řešit v budoucnosti a problémy dopravy nejsou jen otázkou dostavby Pražského okruhu, ale i budování záchytných parkovišť nebo zlepšení vlakového spojení do Prahy a z ní.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: ves , jpr
Spustit audio