Žádný Czexit. A Babišovu vládu jsme schopni za určitých podmínek tolerovat, říká komunista Dolejš

Jedinou stranou, která doposud oznámila, že by mohla kabinetu Andreje Babiše vyslovit nebo pomoci získat důvěru, je KSČM. Právě komunisté mají za sebou první jednání s hnutím ANO o možné podpoře menšinové vlády. „Byla to první schůzka tohoto typu, takže logicky byla především informativní,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu také potvrzuje, že komunisté nemají ambici vstoupit do přímého vládnutí s Andrejem Babišem, dovedou si ale představit určité podmínky, za kterých by byli schopni v zájmu stability dalšího vývoje vznik této vlády tolerovat.

Už dříve nastínili podmínky, ke kterým patří například obecné referendum. To berou jako užitečný nástroj, který by měl efektivně fungovat. „Jsme ochotni jednat o hranici podpisů pro vypsání referenda,“ říká.

Poměrně pragmatičtí jsou také v případě vymezení předmětu referenda – vycházejí ze zkušeností jiných zemí, kde tento nástroj již existuje. „Ani hnutí ANO, ani KSČM není stranou Czexitu,“ vyzdvihuje.

Politicko-symbolický spor

Poslanecká sněmovna už podruhé nezvolila předsedou komise pro dohled nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů komunistického poslance Zděňka Ondráčka. Mnohým poslancům vadí, že v roce 1989 coby příslušník Veřejné bezpečnosti zasahoval proti demonstrantům.

Tento spor Dolejš vnímá spíše jak politicko-symbolický, nikoliv spor o expertních kvalitách. „Kauza by nemusela být tak eskalovaná, kdyby kolega reflektoval událost tak, že před 30 lety se zachoval přiměřeně svému věku a zkušenostem, že dneska je jednoznačně přesvědčený o tom, že jiné názory se nemají potlačovat silou a svoboda shromažďovací a slova je nám svatá,“ říká.

To je také podle něj obecná pozice KSČM, která se distancovala od jakéhokoliv zneužívání moci za minulého režimu. „Osobně bych rád slyšel to aktivní – co říká strana obecně ve svých programových dokumentech, tak platí v konkrétních kauzách,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio