Zákaz prodeje o svátcích? Zaměstnanci jsou znechucení, je to protiústavní! říká šéfka Svazu obchodu a cestovního ruchu

Nařízení o stanovených dnech, kdy musí mít některé obchody zavřeno, je jasné politikum a není tam ani spotřebitelský zájem, ani zájem zaměstnanců. Alespoň si to myslí šéfka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková, podle které ti, kteří přijdou o tržby, jsou především obchodníci nepotravináři.

„Úbytek tržeb poznají nepotravináři, protože to je zbytné zboží, ne potraviny, které potřebujete a které si nakoupíte dříve, než bude zavřeno,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Čtěte také

Zaměstnanci jsou podle ní ze zákona, který omezuje prodejní dobu v některých obchodech o svátcích, znechucení – ve dnech, kdy mohli pracovat, tak nemohou, a přijdou o příplatky. Nejenom proto se Svaz obchodu a cestovního ruchu chce připojit k ústavní stížnosti na zákon.

Protikuřácký zákon je hloupá diskriminace, která k nám přišla z Evropy, míní Marta Nováková. Klikněte na video.

„V tom zákonu je tolik protiústavních bodů, že si myslím, že s tím ústavní soud bude mít lehkou práci,“ říká s tím, že v zákoně je diskriminací celá řada, například je tam definováno 200 metrů čtverečních, a přitom nikdo neví proč.

Další diskriminace je vůči občanovi. „Proč mi má stát určovat, jak já budu využívat svůj volný čas?,“ pokládá řečnickou otázku s tím, že v důvodové zprávě je to proto, aby rodiny byly spolu a trávily ho návštěvou kulturních památek a podobně. „Nemyslím si, že stát má být tím morálním diktátorem, který bude určovat svým ovečkám, jak se mají chovat, když mají volno,“ podotýká.


Mnoho let zpátky mají obchodníci na první svátek vánoční zavřeno, na to nepotřebovali zákon, stejně tak jako zavírají kolem 14. hodiny na Štědrý den.MARTA NOVÁKOVÁ

Právě Svaz obchodu a cestovního ruchu byl jedním z iniciátorů k napsání ústavní stížnosti. „Jejím základním vzkazem je, že takovým způsobem omezování prodejní doby je protiústavní a že zákon by měl být zrušen, a pokud nebude zrušen celý, tak alespoň některé jeho body, například ten o prodejní ploše na 200 metrů,“ vysvětluje.

Jaký přínos pro konzumenta mají nutriční hodnoty na obalech? Je protikuřácký zákon zásahem do svobody podnikání? A jaké má dopady EET? Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , prh
Spustit audio