Zákon o dětských skupinách může být pro lesní školky likvidační, uznává Jiří Zlatuška

Poslanci odhlasovali původní verzi zákona o dětských skupinách. Kdokoliv se podle něj stará o předškolní děti, tvoří dětskou skupinu a musí splňovat normy jako státem nebo obcemi zřizované mateřské školy. Zákon postihne lesní školky, mateřská centra i skauty. Dostávají se proto zmíněná zařízení do ohrožení?

„Jsou ohrožena,“ souhlasí poslanec za hnutí ANO Jiří Zlatuška v rozhovoru s moderátorem Martinem Veselovským. Dodává však, že výhrady nejsou tak vážné a ministerstvo práce a sociálních věcí může podmínky změkčit vyhláškou.

Čtěte také

Zákon podle něj může zlepšit život dětem i rodičům. „Umožní zřizování dětských skupin tam, kde k tomu dosud nebyly vhodné podmínky,“ konstatuje Jiří Zlatuška. Problém navíc vidí v rozhodnutí vlády Petra Nečase, která se rozhodla jít cestou dětských skupin a ustoupila od podpory mateřských škol.


Lesní mateřské školy začaly vznikat nejprve v 50. letech minulého století ve Skandinávii. Čím se liší od běžných mateřských škol? Děti v nich tráví větší část dne v přírodě, a to za každého počasí.

Jak můžou výjimky a vyhlášky ministerstva ovlivnit fungování lesních školek a dalších dětských skupin? „Budou to podzákonné normy, které nebudou mít sílu zákona,“ popisuje Jiří Zlatuška.

Provozovatelé dětských skupin proto podle něj budou postaveni před volbu. „A ta bude záviset na místních úřadech,“ přibližuje.

Jak vnímá výroky Miroslava Kalouska o komunistickém fízlovi? A co je a co není v Poslanecké sněmovně urážlivé? I na tyto otázky Martina Veselovského odpovídal Jiří Zlatuška.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio