Zaorálek: Pokud si někdo na vízech na Ukrajině vydělával, budou jeho možnosti daleko nižší

Zprostředkovatelské agentury na Ukrajině obchodují se vstupními vízy do České republiky. Reportéři Radiožurnálu mají důkazy. Co proti tomu může dělat české ministerstvo zahraničí? Kolik toho o aktivitách zprostředkovatelů ví?

Systémem Visapointu mohlo podle ministra projít 10 000 Ukrajinců. Problém přiznává u zaměstnaneckých karet. Od roku 2012 to tajná sužba píše do poznámky výroční zprávy. Jaké ministerstvo podniklo kroky?


Jsme schopni udělat kroky, které způsobí, že pokud si na tom (visapointu, pozn.) tam někdo v tom prostředí vydělával, tak vám gatantuji, že ty jeho možnosti budou daleko horší, daleko nižší.Lubomír Zaorálek

Systém ve většině zemí funguje. Problém s Visa pointy je ve Vietnamu a na Ukrajině. Na Ukrajině musí platit uchazeči stovky euro zprostředkovatelským agenturám. „Nový systém Fast Track umožňuje rychlejší přijetí zaměstnanců. Dochází proto k uvolnění tohoto tlaku. Systém nekonečné fronty by mohl vyloučit to, co se děje před branami zastupitelského úřadu,“ tvrdí ministr Zaorálek.

Firma zastupující úřady v Bělorusku sídlí na Kyperských ostrovech. O tom, kdo se dostane z Běloruska do Česka, rozhoduje člověk blízký Vladimíru Putinovi. Má Česká republika svěřovat takovouto věc do rukou třetích firem?

„Outsourcujeme to proto, že to tak dělá drtivá většina lidí. Máme důvod bezpečnostní, máme důvod finanční. Outsorcování je bězná praxe, “ vysvětluje ministr Zaorálek.

Používá ministr nadále e-mail? Jaký bude osud Markéty Všelichové a Miroslava Farkase? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: jk , jaw
Spustit audio