Západ není záchranná stanice! Utečence přijímat nemusí, upozorňuje politolog Petr Robejšek

Západoevropské vlády nezachází s problémem uprchlíků správně, míní Petr Robejšek, politolog z německého Hamburgu a zakladatel Institutu 2080. Masa uprchlíků podle něj není homogenní ani názorově, ani motivačně, ale většina z nich hledá svoje štěstí. Jak má Evropa vyřešit uprchlickou krizi?

Například uprchlíci ze Sýrie nebo z Eritrey, kteří utíkají před režimem, podle něj pocházejí z jiného kulturního okruhu a je nutné si připustit, že tito lidé jsou vytváření a socializovaní jinak. „Jejich představy o věcech, které máme vyjasněné tady, jsou jiné,“ vysvětluje v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

Náboženství velké části z nich není privátní záležitostí každého jedince, ale náboženstvím, které od každého věřícího vyžaduje, aby svoje okolí upravoval ve jménu a ve prospěch toho náboženství. „Je tam expanzivní tlak, který chce měnit společnost, do které jsme přišli, nikoli přizpůsobit se té společnosti,“ upozorňuje.

“ozhodující je dát uprchlíkům najevo, že jsou vítáni, pouze pokud budou dodržovat pravidla. A pokud se rozhodnou, že pravidla budou dodržovat jenom „jakoby", a žít si přitom svoje, tak je nebezpečí, že vznikne paralelní společnost, která je jiná a která si bude osobovat právo být srovnatelná. „To je to, co se nesmí stát,“ dodává.

Čtěte také

A zároveň si pokládá řečnickou otázku: „Je Západ povinován přijímat utečence? Není. Celý svět západním státům říká: Své hodnoty si nechte, my máme svoje. V tu chvíli nemohou elity zemí, od kterých utečenci pochází, požadovat, abychom za selhání jejich vlastních hodnot zaplatili tím, že budeme fungovat jako jakási záchranná stanice.“


Česká legislativa má utečencům jasně nastínit podmínky, za kterých tady mohou zůstat.

Co se týče migračního procesu, tak to je podle něj něco, co tady vždy bylo, nějakým způsobem se navršilo a pak zaniklo, a stejně tak i tahle migrační vlna odezní. „Za pár let o ní nebudeme mluvit,“ podotýká s tím, že koncem toho roku můžeme počítat s tím, že zažijeme zenit migrace, protože se západní státy konečně začnou bránit.

Co by zadluženému Řecku přinesly předčasné volby? A co je záměrem institutu 2080? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Petr Robejšek byl hostem moderátorky Heleny Šulcové

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio