Zaspal ČTÚ? „Některé věci mohly být udělány lépe,“ říká Jaromír Novák, předseda rady Českého telekomunikačního úřadu

V sousedních zemích dostaneme za stejnou cenu mnohem více mobilních dat. V čem jsou regulátoři lepší a efektivnější? Jde o chybu regulace ČTÚ nebo je v České republice o „specifický trh“?

Trh v Rakousku prošel jiným vývojem než v ČR. V momentě kdy v Rakousku konkurence startovala na 5 operátorech a postupně se z nich stali 3, tak evropská komise stanovila podmínky, za kterých mají poskytovat služby.


Společnosti Vodafone ani T-mobile se k cenám datových balíčků nevyjádřily. Po snížení cen volají někteří politici. Drahé mobilní služby například nedávno kritizoval ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Z 5 hráčů šli na tři, ale věděli, že ta konkurence se může zmenšit, proto evropská komise, když schvalovala spojení operátorů, stanovovala podmínky, za kterých musí proběhnout.“ vysvětluje rozdíl ředitel ČTÚ. Proč to stejným způsobem nemohlo proběhnout i v Česku?

„U nás, když se stanovoval prodej kmitočtů na 3G, místo aby se řeklo: ‚Tyto kmitočty dáme 4. hráči, aby se podpořila dynamika trhu', tak se kmitočty rozdělily mezi stávající hráče. O tom rozhodovala vláda.“ říká Jaromír Novák.


Roaming zanikne

Ministr Mládek se obává zdražení některých služeb, především dat. „Tato obava není na místě. To my se muselo stát v situaci, kdyby tady například operátoři nabízeli neomezené datové tarify. Pokud by náklady, které by operátor měl, převyšovaly to, co by získal od svého roamingového partnera. Za současné situace si nedokážu představit, že by k něčemu takovému došlo.“ Doplňuje předseda ČTÚ.

autor: jaw
Spustit audio