Zdeněk Hazdra: Politici by neměli komentovat dění v Ústavu pro studium totalitních režimů

Z Ústavu pro studium totalitních režimů se stává politické hřiště. Soud rozhodl, že odvolání bývalého šéfa Daniela Hermana bylo protiprávní. Co si od svého působení slibuje nový ředitel Zdeněk Hazdra?

„Byl to překvapující výrok,“ říká o výsledku soudu. „Jedná se o prvoinstanční rozhodnutí a nebylo zdůvodněno,“ připomíná s tím, že bude čekat 30 dní na písemné zdůvodnění. „V tuto chvíli je otázkou, jestli by nebylo dobré zvážit domluvu s Danielem Hermanem,“ podotýká.

Zdeněk Hazdra si navíc uvědomuje, že několik jedinců v Ústavu pro studium totalitních režimů se vůči jeho osobě vymezuje. „Pět deset lidí má kritické poznámky,“ připouští.

Čtěte také

Jak situaci, kdy se podepisují petice a posílají otevřené dopisy, uklidní? „Cesta vede přes dialog a komunikaci se zaměstnanci,“ domnívá se. „Žádný ředitel není milován všemi zaměstnanci. Chci pokračovat v systematické práci,“ zamýšlí se.

Může být podle něj Ústav pro studium totalitních režimů nepolitická organizace? A jak pohlíží na výroky politiků o této instituci? I tyto otázky položil moderátor Martin Veselovský.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio