Změny v Polsku nás vzdalují od Evropské unie, říká Krzysztof Parchimowicz

Polská vláda prosazuje kontroverzní reformu justice. Po nástupu k moci ovládla ústavní soud a dosadila do něj soudce, kteří jsou s ní spojení, ministr spravedlnosti je zároveň generálním prokurátorem. Proti vládě se staví spolek polských prokurátorů Lex super omnia v čele s předsedou Krzysztofem Parchimowiczem. Ten je přesvědčen, že rozdělení moci na zákonodárnou, exekutivní a soudní je v Polsku už minulostí.

„Ustavní soud prošel hlubokými změnami, obávám se, že v jejich důsledku bude spíše bránit změny prosazené spíše v Sejmu, než aby je brzdil,“ říká v rozhovoru se zahraničním zpravodajem Českého rozhlasu Vítem Pohankou.

Výsledkem dalších změn, které vyšly v platnosti, je například přílišný vliv ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra na soudnictví, ačkoliv změny zastavilo prezidentské veto. A právě polský prezident Andrzej Duda má brzy oznámit vlastní, upravené verze zákonů o kontroverzní reformě soudnictví.


Každá aktivita, která upozorňuje na to, že Polsko směřuje k policejnímu státu, je užitečná. Vydáváme se cestou státu, kde se občan znovu bude bát policisty na ulici, bude mít strach obrátit se svou stížností na prokuraturu. Krzysztof Parchimowicz

„Jak budou změny vypadat, to nevíme,“ říká s tím, že poský prezident se sejde s předsedou vládní strany Právy a spravedlnosti Jaroslawem Kaczynskim a je podle něj možné, že tato schůzka bude mít vliv na to, jak prezidentské návrhy zákonů nakonec budou vypadat.

Připomíná také, že sdružení Lex super omnia se snaží bránit ústavu bez ohledu na to, kdo se ji snaží porušovat. Nepřekvapuje ho také napětí mezi polskou vládou a Bruselem.

„Je třeba jasně říci, že tyto změny, ke kterým v Polsku dochází, nás vzdalují od Evropské unie, civilizované Evropy a civilizovaných, slušných pravidel,“ dodává.

autor: vpo
Spustit audio