Vznést se do vzduchu pouze za pomoci balonků? Ano, ale bez licence to nezkoušejte

21. červenec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

V některých komiksech a animovaných filmech můžeme narazit na scény, kdy si hlavní hrdinové k obyčejné židli přivážou pár pouťových balónků a pak se s židlí vznesou do vzduchu. Každý z nás asi občas snil o tom, že by bylo skvělé moci se takto snadno, jen za pomoci obyčejných věcí, vznést k oblakům. Je to ale vůbec možné?

Možné to je. Zádrhel ale spočívá v tom, že balónky nesmí být obyčejnými balónky z pouti. Jde o speciální balónky, vlastně spíš balóny velké 1 až 2 metry, naplněné héliem. Pro jeden let je potřeba 50 až 150 balónů.


Ve Spojených státech je tento typ balonového létání poměrně populární. Anglicky se mu říká „cluster ballooning“, což lze volně přeložit jako shlukové balonové létání.

Kdybyste se ale za pomoci těchto balónů chtěli proletět, musíte mít pilotní licenci, stejně jako pro ovládání běžného horkovzdušného balónu. Požadavek na licenci je zcela pochopitelný. Se shlukem balónů lze totiž vystoupat až do výšky 6000 metrů a ovládání je náročnější než u horkovzdušného balónu.

Princip řízení je ale stejný – aby se dalo stoupat do vzduchu, je třeba odhazovat zátěž a pro klesání musíte balónky vyfouknout či prasknout.

Vzduchem se tedy sice za pomoci balónků proletět můžeme, s obyčejnými balónky z pouti to ale určitě nezkoušejte.

Jak cluster ballooning vypadá? Podívejte se na video!

autor: zzk
Spustit audio