Jak se v České republice klasifikují vína?

29. listopad 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Dá se, nedá se, dá se Pražákovi, praví oblíbená moravská poučka. Oficiální klasifikace vín je ovšem o poznání složitější a ve většině zemí se navíc liší.

Jestliže například ve Francii rozhoduje oblast původu, v sousedním Německu i v České republice se vína klasifikují podle stupně cukernatosti hroznů. Ta se měří poté, co se hrozny sklidí a vylisuje se z nich mošt. Podle toho se česká a moravská vína rozdělují na tři základní kategorie: vína stolní, vína jakostní a vína přívlastková.

Čtěte také

Přívlastková vína kromě vyšší cukernatosti hroznů musí splňovat i další podmínky včetně hodnocení komise expertů. Tato nejvyšší kategorie vín se pak dále dělí na vína kabinetní, pozdní sběr, vývěr z hroznů, výběr z bobulí a výběr z cibéb.

Mezi přívlastková vína patří i takzvaná ledová vína, která na vinici vydrží až do prvních mrazů a musí být sklízena za teploty minimálně mínus sedm stupňů celsia.

Poslední kategorií přívlastkových vín je víno slámové. U toho zase platí, že hrozny musí alespoň tři měsíce ležet na slámě nebo rákosí.

Spustit audio